Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen flyttar pojke

Socialtjänsten placerade 18-åringen hos den före detta OG-ledaren.
I går beslutade de att flytta på pojken.
– 40-åringens OG-medlemskap var inte förenligt med hans uppdrag åt socialtjänsten, säger Per Lodin, chef för socialtjänstens ungdomsenhet i Sandviken.

Annons

Socialtjänsten i Sandviken var väl medvetna om 40-åringens bakgrund när de placerade den 18-årige pojken hemma hos honom. De kontrollerade hans brottsliga bana och konstaterade att han dömdes för vapenbrott för åtta år sedan.

– Han berättade också att han varit ledare för Outlaws men påpekade att han gjort avbön och lämnat mc-gänget för ett och ett halvt år sedan, säger Per Lodin.

Han är medveten om att det var ett kontroversiellt beslut som de tog när pojken placerades hemma hos 40-åringen.

– Vi diskuterade det internt och det var inget enkelt beslut men han hade vänt sitt liv i rätt riktning, säger Per Lodin.

– Alla har en bakgrund och 40-åringen har själv en fruktansvärt jobbig tid bakom sig med en karriär från tonåren och framåt. Då förklarade han att han ville dela med sig av sina erfarenheter och få den här pojken på rätt kurs igen, fortsätter han.

18-åringen fick därför flytta in hos den före detta mc-gängsledaren. Han fick dessutom en praktikplats hos 40-åringen. När placeringen följdes upp av socialtjänsten kunde de konstatera att allt fungerade bra.

Situationen ställdes på sin spets när socialtjänsten fick reda på att 40-åringen gått med i Original Gangsters.

– Vi fick uppgifter om det redan innan det kom ut i media. Problemet har varit att vi fick in olika uppgifter från olika håll, säger Per Lodin.

Vid femtiden i går eftermiddag hade socialtjänsten ännu inte beslutat hur de skulle göra med placeringen.

– Vi har placerat honom i det här hemmet och nu måste vi ta vårt ansvar för det beslutet. Vi har också en skyldighet att skydda pojken mot det massmediala tryck som har uppstått, sa Per Lodin.

Två timmar senare hade Per Lodin och handläggaren kommit fram till att pojken skulle omplaceras till ett annat boende.

– Faktumet att 40-åringen gått med i en kriminell organisation och dessutom fått en hög position blev avgörande. Medlemskapet är inte förenligt med det uppdrag som han har fått av socialtjänsten, säger Per Lodin.

Vad som kommer att hända med 18-åringens praktikplats hos 40-åringen är ännu oklart.

– Jag är övertygad om att 40-åringen i dag känner att han fattade fel beslut när han gick med i OG i november och att han känner att han fattade rätt beslut nu när han gick ur organisationen, säger Per Lodin.

Mer läsning

Annons