Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sotigt nyårsfirande

/
  • En anlagd brand i handikapphissen på Torggatan 1 i Sandviken får konsekvenser för de boende. Flera hyresgäster har fått nedsotade lägenheter. Tandläkaren Tomas Jansson, som har sin praktik i huset, tillhör de drabbade. Foto: Lasse halvarsson

SANDVIKEN Det blev ett allt annat än trevligt nyårsfirande för boende på Torggatan 1 i Sandviken. Yngre män misstänks för att ha satt eld på stolsitsen i en handikapphiss. Rökutvecklingen blev våldsam.

Annons
- Allt är inpyrt av rök, säger Ulf Jonsson, en av de boende i huset.
Det var Ulfs dotter som kände röklukt i lägenheten. Ulf gick och öppnade ytterdörren och då vällde röken in i lägenheten.

- Jag ringde genast larmnumret 112, säger Ulf Jonsson. Räddningstjänsten var snabbt på plats. Men jag kunde inte ens i min vildaste fantasi tänka mig att en stolsits kunde ge ifrån sig så mycket rök.
Lägenheten har börjat sanerats. Ett företag har torkat alla golv och dessutom plockat bort alla mattor.
- Ändå går det knappt att vara i lägenheten, suckar Ulf. Jag fick också svårigheter att andas och ambulanspersonalen gav mig syrgas.

Ulf hade tidigare på nyårsaftonen motat ut ett gäng yngre pojkar som vistades i trapphuset.
- Men om de är skyldiga är omöjligt att säga, menar Ulf Jonsson.
Även tandläkare Tomas Jansons praktik måste genomgå en fullständig sanering.

- Jag hade dataserven igång och där har fläkten dragit in en massa rök och nu är det frågan om datorn går att sanera, säger Tomas Janson. Jag och hustrun har ju hela vårt kundregister upplagt och även om vi har en backup så medför det bekymmer.
Troligen kommer saneringskostnaderna att ligga på hundratusentals kronor.
- Bara för att en stolsits antänds, suckar Tomas Janson. Det är för övrigt andra gången på en vecka som några saboterar stolsitsen. Men om det är samma gäng låter jag vara osagt.

Enligt den anmälan som polisen har rubriceras händelsen som skadegörelse. Först efter larm från Gefle Dagblad lovar polisen att dra igång en utredning.
- Vi har redan fått in bra tips på misstänkta gärningsmän, säger polisen. Men vi tar också tacksamt emot tips från allmänheten.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons