Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spårning får vargwebben att stängas

/
  • Nästan direkt när vargwebben öppnade såg länsstyrelsens fältpersonal ett flertal personer som aktivt spårade vargarna. En spårning som troligen inte hade något annat syfte än att försöka avliva vargarna.

Länsstyrelsen har beslutat att stänga möjligheten att följa de märkta vargarna i Galvenreviret.
– Det är på vår uppmaning, då ett flertal personer uppenbart försöker komma åt vargarna, säger polisinspektör Lars-Erik Nordin.

Annons

I fredags förra veckan öppnade länsstyrelsen en vargwebb där alla via nätet kunde följa hur de tre märkta vargarna i Galvenreviret rörde sig. Uppgifterna presenterades med en ruta på en karta där vargarna senast uppehöll sig.

Nästan direkt när vargwebben öppnade såg länsstyrelsens fältpersonal ett flertal personer som aktivt spårade vargarna. En spårning som troligen inte hade något annat syfte än att försöka avliva vargarna, menar Lars-Erik Nordin.

– De här personerna gör sig skyldiga till jaktbrott, säger han.

Enligt jaktlagen är det förbjudet att spåra vilt utanför den tid som viltet får jagas. Ett brott belagt med böter om det uppdagas och går till domstol.

Lars-Erik Nordin har därför som ett led för att förebygga brott uppmanat länsstyrelsen att stänga vargwebben. Men han är besviken på att ett fåtal förstör för jägarkåren. Speciellt som uppgifterna om vargarnas position och rörelser gav möjlighet för jägarna i området att våga jaga med sina hundar inom ytor som kunde bedömas vargfria.

Stefan Henriksson, enhetschef på länsstyrelsen säger att man var medvetna om risken att vargwebben kunde utnyttjas fel, men hade ändå inte trott att det skulle bli så här besvärligt. Han tycker att de som vill försöka avliva vargarna illegalt borde förstå att just de här vargarna är speciellt värdefulla.

– De tillför nya arvsanlag och kan på sikt faktiskt innebära att vi kan ha ett långsiktigt mål på lägre antal vargar i landet då stammen blir genetiskt friskare, säger han.

Sannolikt kommer vargwebben att öppnas igen, även om det kan dröja tills snön smält bort och omöjliggör spårning. Han betonar att uppgifterna om vargarnas position har stor betydelse även till hösten när jaktsäsongen kommer igång igen.

– Men det är synd att det vi såg som en service till jägarna ska missbrukas så här, säger han.

Mer läsning

Annons