Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning på Västerberg

/
  • Arkivfoto: GUN WIGH I behov av rust. Västerbergs folkhögskola ska få en ordentlig renovering. Ombyggnationen, som är välbehövlig, kommer att kosta 32 miljoner kronor och ska starta nästa år och vara slutförd 2006.

STORVIK
Västerbergs folkhögskola ska byggas om för drygt 32 miljoner kronor.
Byggstarten är planerad till nästa år, då två av de tre elevhemmen ska rustas.

Annons
- Det är oerhört efterlängtat efter en lång tids diskussioner och sorger, säger Gunnar Mellqvist, rektor.
Han berättar att underhållet varit eftersatt länge, eftersom folkhögskolans verksamhet och framtid har diskuterats.

Beslut på torsdag
I december 2001 låg ett ombyggnadsförslag på bordet, men politikerna ville ha in det i landstingets långsiktiga investeringsplan först och det sköts fram.
Men nu ser det ut som om en rust är på gång. Landstingsstyrelsen ska på torsdag ta ställning till investeringen på 32,7 miljoner kronor. Sedan väntar beslut i fullmäktige. Gunnar Mellqvist säger att så vitt han vet finns det ingen som politiskt motsätter sig satsningen.

Flera års arbete
Ombyggnationen ska pågå under tre år, fram till 2006. Om det blir ja i fullmäktige ska en detaljerad planering göras under sommaren och upphandling i höst.
Först att åtgärdas är elevinternatet. Därefter står matsalshuset på tur. Det ska byggas till så att det blir plats för en scen samt restaurang och kafé. 2006 ska så huvudbyggnaden byggas om. Här ska de tre hantverksutbildningarna ligga och ett nytt informations- och mediecenter.
Skolan ska fortsätta sina kurser under tiden, men det kan bli fråga om att periodvis ordna alternativa lokaler.
Gunnar Mellqvist berättar att personalen under flera år pratat sig samman om hur de vill arbeta i framtiden och hur lokalerna då behöver se ut. Under den här tiden har skolan vuxit och ekonomin legat på plus.

Ligger bra till
- Det öppnar stora möjligheter, anser han.
Bland annat ligger Västerberg bra till för regionalpolitik om man ser till samarbete med Dalarna.
- Men satsningen på skolan är viktig också för att kunna ha utbildningsmöjligheter lokalt och eftersom elever flyttar till länet.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons