Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort minus för jättearenan

Göransson Arena väntas gå med jätteförlust de första åren.
Fram till och med år 2011 är underskottet beräknat till närmare 13 miljoner kronor.
Det står klart när driftsbolaget nu tagit fram ett färdigt budgetförslag.

Annons

Bygget av Göransson Arena fortsätter på Jernvallen i Sandviken. Invigningen är planerad till i vår. Ungefär ett halvår innan dess börjar det nu stå klart vilka intäkter och kostnader den enorma anläggningen kommer att medföra när den väl tas i drift.

Det kommunala bolaget Jernvallen Drift AB har tagit fram ett färdigt förslag till budget som bolagsstyrelsen ska ta ställning till på tisdag.

Enligt förslaget kommer Göransson Arena att gå med 7,2 miljoner kronor i underskott år 2009. Året därpå blir underskottet 3,9 miljoner och år 3 blir det 1,7 miljoner.

I underlaget till budgeten betonas att osäkerhetsfaktorerna är många eftersom arenan inte ens är färdigbyggd än.

Budgeten bygger på en rad antaganden om vad anläggningen kommer att dra in i exempelvis konferensintäkter samt hyror från föreningar och företag som anordnar evenemang i arenan.

Särskilt prognosen för konferensverksamheten betraktas som osäker med tanke på den begynnande lågkonjunkturen.

Sedan tidigare har det stått klart att arenagåvan från de Göranssonska stiftelserna medför miljonkostnader för skattebetalarna som exempelvis måste stå för delar av golvet samt utvändigt markarbete.

Enligt kommunalrådet Peter Kärnström, s, var det väntat att arenan skulle gå med förlust de första åren.

– 13 miljoner kronor är heller inga katastrofala siffror sett över en treårsperiod. Nu hoppas vi verkligen att det här är en realistisk budget för en så här stor anläggning, säger han.

Hur kommunen ska få fram 13 miljoner kronor för att täcka arenans förlust kunde varken han eller ekonomichefen Kerstin Ryding i går ge något konkret svar på.

– Generellt sett finns det lite olika lösningar när ett kommunalt bolag går med förlust, säger Kerstin Ryding.

Det är upp till moderbolaget Sandviken Stadshus AB att bestämma hur förlusten ska täckas. Bolaget kan besluta att gå in med koncernbidrag till Jernvallen Drift AB. Det kommunala bolaget Sandviken Energi har exempelvis alltid lämnat en del av sin vinst till moderbolaget.

För att komma fram till en lösning har kommunen tagit hjälp av expertis vid revisionsbyrån Öhrlings Pricewaterhousecoopers. På torsdag ska revisorn Pär Månsson informera kommunstyrelsen om vad han kommit fram till.

Göransson Arena kan för övrigt bli en tillgång om Gävle blir europeisk kulturhuvudstad 2014.

– Vi har den största evenemangsarenan och hoppas kunna ta del av stora evenemang, säger vd:n Maya Olsson.

Vid konserter, konferenser och utställningar kan arenans storlek komma väl till pass. Speciellt som regionen står bakom Gävles ansökan och ansökan understryker att kulturhuvudstadsåret är en satsning på hela regionen så räknar hon med att evenemang förläggs utanför Gävle.

– Då först blir det kulturell allemansrätt, säger hon.

Mer läsning

Annons