Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort sug efter surdeg

/

Surdegar i massor blev det i Berglunds bageri i helgen. Tolv lokala bagare ville lära sig mer om konsten att få fram det perfekta surdegsbrödet.

Annons

Det är många som vill lära sig göra surdegsbröd och ännu fler som vill köpa det, men det är få som sitter inne med de rätta kunskaperna.

– Det är brist på surdegsbagare, säger Manfred Enockson, själv uppvuxen i en bagarfamilj. Surdegen var ett hatobjekt när han var ung men när han så småningom tog upp bagaryrket lärde han sig att älska brödet med de tydliga smakupplevelserna. Och det finns fler med samma känslor.

– Jag älskar surdeg. Det finns inget som är så gott, säger Margit Wedin från Hedesunda, som med sina finska rötter är uppväxt med surdegsbröd.

Trots kärleken har hon inte kommit riktigt överens med surdegarna själva. I det egna bageriet har hon försökt sig på att baka brödet, men misslyckats varje gång. Margit Wedin har länge försökt komma med på någon av Manfred Enockssons kurser och den här gången fick hon chansen.

– Jag har lärt mig jättemycket, säger hon.

Den kanske viktigaste lärdomen har varit att hon själv låtit brödet jäsa för länge.

Workshopen i Kungsgården ordnades av Matresursen, ett projekt i Dalarna och Gävleborg för att stimulera lokal matproduktion och få producenterna att skapa egna nätverk och bättra på sina kunskaper.

– Det är precis det som de kan konkurrera med, säger Anita Hörnstein, kontaktperson för Matresursen i Gävleborg.

Med på kursen var också Stefan Johansson och Adrian Lutz från Högbo Brukshotell, som satsar på att bredda sitt utbud av bröd.

– På en konferensanläggning är brödet jätteviktigt. Grunden för all matlagning är att det ska smaka mer och det gör surdegsbrödet, säger Stefan Johansson.

I lördags sattes degarna och i går bakades de ut till limpor och baguetter, alla väldoftande redan innan de hamnade i ugnen.

Till sist ett grundläggande tips från surdegsmästaren Manfred Enocksson: Håll koll på jästemperaturen! 28-30 grader ska det vara.

Mer läsning

Annons