Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storvik får sin hälsocentral

SANDVIKEN
Storvik ska få tillbaka sin hälsocentral.
Det beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Gästrikland på tisdagskvällen i full enighet.

Annons
Men samtidigt satte politikerna ett tak för hur mycket den nya hälsocentralen får kosta.
- En ny hälsocentral får kosta högst tio miljoner kronor. Kostar den mer tar den resurser från annan sjukvård och det kan vi inte acceptera, säger Torbjörn Rönnkvist, ordförande i nämnden.

Fuktskador
Sedan hälsocentralen i Storvik stängdes på grund av fuktproblem finns verksamheten i Sandvikens sjukhus.
Den utredning av lokalbehovet som primärvårdsdirektör Anneli Hultman gjort visar att kostnaden skulle bli 300 000-400 000 kronor om året om man låter verksamheten vara kvar i Sandviken med bara en satellitmottagning i Storvik eller Kungsgården. Att bygga nytt i Storvik eller Kungsgården skulle kosta 15-20 miljoner kronor, vilket skulle ge en driftskostnad på 2,3 miljoner kronor om året.

Billigare
Men hälso- och sjukvårdsnämnden vill alltså ha en billigare hälsocentral.
- I utredningen räknar man med att det ska finnas sex-sju läkarexpeditioner på hälsocentralen. Men Storvik är en femläkarstation och ska vara det i fortsättningen också, så vi anser att det går att banta förslaget, säger Torbjörn Rönnkvist.
Någon uppfattning om var i Storvik den nya hälsocentralen ska ligga har inte nämnden, mer än att den ska ligga "i Storviks upptagningsområde, och företrädesvis i Storvik".
- Det är inte vårt ansvar som beställarnämnd att ha synpunkter på var i Storvik den ska ligga. Det får landstingsstyrelsen avgöra. Det är landstingsstyrelsen som ska besluta om investeringen, säger Torbjörn Rönnkvist.
Beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden är ett yttrande som nu går vidare till landstingsstyrelsen. Landstingsstyrelsen ska besluta om nästa års investeringar i december.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons