Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surfregler retar ung vänster

SANDVIKEN
Stökiga ungdomar gjorde att biblioteket i Sandviken införde åldersgräns för Internetsurfande på kvällarna. Nu protesterar ung vänster mot den kollektiva bestraffningen.

Annons
- Vi kan tänka oss att ompröva beslutet, men blir det problem igen kommer vi att vidta åtgärder, säger bibliotekschefen Åsa Wirén Jonsson.
Det var för några månader sedan som biblioteket införde åldersgräns för att använda Internetdatorerna på kvällstid. Enligt Åsa Wirén Jonsson var anledningen att ett ungdomsgäng med 20-25 personer satt vid datorerna varenda kväll.
- Det var ett jäkla liv på kvällarna. Det var bråk skrik med svordomar, könsord och rasistiska tillmälen, säger hon.

Flera klagomål

Hon berättar också att gänget sprang runt i biblioteket, kastade saker på varandra, skräpade ner och så vidare. Personalen fick mängder av klagomål från såväl andra ungdomar som vuxna.
- Personalen tjatade och tjatade på dem men det hjälpte inte.
Till slut gick det inte längre och biblioteket införde åldersgränsen.
Efter klockan fem på eftermiddagen måste man vara över 18 år för att få surfa på Internet.
- Vi satte gränser. Det är en kollektiv bestraffning och det är egentligen hemsk men vad ska vi göra? säger Åsa Wirén Jonsson.
Hon berättar att det fungerade och att det varit betydligt lugnare sedan dess.

Fel med åldersgräns
Nu har dock ung vänster i Sandviken skickat ett brev till biblioteket där man skriver att man inte accepterar att ungdomar under 18 år utesluts och att det är fel sätt att bemöta problemet. En åldersgräns för att komma tillrätta med ett fåtal stökiga ungdomar innebär en kollektiv bestraffning som drabbar alla ungdomar under 18 år. Personalen på Sandvikens bibliotek måste kunna samtala med de berörda personerna, tycker ung vänster.
- I skolan förväntas ofta eleverna använda Internet och datorer i sina skolarbeten. Detta missgynnar de elever som inte har tillgång till datorer eller Internetuppkoppling hemma.
Åsa Wirén Jonsson säger att hon ska ta upp frågan med personalen och att man kan tänka sig att ompröva beslutet. Men blir det problem igen återinför man åldersgränsen.
KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons