Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få på rätt köl

/
  • Museirepresentanterna för flottningsmuseet och Rosenlöfs tryckerimusuem kunde inte få några svar av kommunen under gårdagen.
  • Framtiden för tryckerimuseet ligger höljt i dunkel.

Kommunen gav inga tydliga besked om vad som ska hända med de nedläggningshotade museerna. Istället blev tonen mellan de två parterna stundtals hätsk när experten Torsten Nilsson i går fanns på plats i Sandviken och presenterade sin museiutredning.

Annons

Med på presentationen i Folkets hus fanns bland andra kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulf Gillström, s, förvaltningschefen Bo Eriksson, journalister samt representanter för de två berörda museerna: Dalälvarnas Flottningsmuseum och Rosenlöfs tryckerimuseum.

GD berättade i torsdags om utredningen som kommunen beställde av Torsten Nilsson, expert på arbetslivsmuseer i Sverige. Slutsatsen i rapporten är att kommunen måste garantera en flerårig finansiering för att hjälpa de två museerna på fötter.

Den inställningen gav Torsten Nilsson tydligt uttryck för även i går då han bland annat kallade kommunens nedtrappade engagemang runt flottningsmuseet i Gysinge för ”en skicklig nedmontering av en fantastisk anläggning”.

Med på mötet var även Nordiska museets chef Christina Mattsson. Nordiska museet har deponerat utställningsföremålen till flottningsmuseet och kan nu komma att ompröva sitt beslut.

– Förutsättningarna för driften är nu så oerhört osäkra. Allt tyder på att stiftelsen kommer att upphöra inom de närmsta åren såvida inte ni från kommunen säger att ni är beredda att satsa, sa hon och fick medhåll av bland andra Sven-Olof Sundqvist, s, ordförande i Dalälvarnas Flottningsmuseum.

– Vi har så mycket planer för museet, bland annat att bilda en vänförening av engagerade. Får vi bara ja eller nej så kan vi sätta igång, sa han.

Men trots att Ulf Gillström nu läst utredningen kunde han inte ge något svar till museirepresentanterna.

– Jag var redan före utredningen positiv till museerna, men sedan finns det ekonomiska förutsättningar som vi måste ta ställning till, sa han och bad att få avvakta det ställningstagande som kultur- och fritidsnämnden ska göra på sitt sammanträde den 10 mars.

Han tyckte att utredningen ger bilden av att kommunen övergett museerna vind för våg.

– Men vi har ändå årligen bidragit med upp emot 500 000 kronor sammanlagt till de båda museerna, sa han.

Bo Eriksson betonade att det är en väl utförd utredning som lyfter fram museernas status i ett nationellt perspektiv.

– Jag håller med om att ni måste få ett besked, men vi måste också få ett besked om vad ni vill göra och en tidsplan för det. Först då vet vi hur mycket pengar som behövs, sa han.

Sven-Olof Sundqvist sa att museerna nog kommer att behöva anställa någon som kan ansvara för driften. Som det är nu finns det en styrelse som fattar beslut, men ingen som verkställer besluten eller sköter museerna.

Mer läsning

Annons