Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska på schemat i sommar

/
  • Arkivbild: Lasse Halvarsson  Söker bidrag till sommarskola. Salwan Alkhamas, överstepräst för den mandeiska församlingen i Sandviken, vill ha sommarskola för mandeiska barn och ungdomar. Anledningen är att barnens kunskaper i svenska är så dåliga att de kommer att få  svårt att klara av skolan till hösten.

SANDVIKEN
Den mandeiska församlingen i Sandviken vill ha sommarundervisning.
Anledningen är att församlingens barn inte kan svenska tillräckligt bra för att klara sig i skolan.

Annons
Församlingen ansöker därför om 100 000 kronor i kommunalt bidrag för att kunna sätta barnen i skola under sommaren.
Mandéerna är en icke-muslimsk minoritetsgrupp i Iran och Irak. För några månader sedan kom en grupp på 200 irakiska mandéer till Sandviken via ett samarbete med Södertälje kommun. Här har de fått sin första kyrka i Europa - på Klangberget.

"Svårt att hänga med"
Av de 200 mandéer som i dag finns i Sandviken är cirka 40 procent barn och ungdomar i skolåldern.
- Det är uppenbart att dessa barn och ungdomar till hösten kommer att ha svårigheter att hänga med skolundervisningen, speciellt i kärnämnen, till exempel svenska, engelska, matematik, SO- eller NO-ämnen, konstaterar församlingens överstepräst Salwan Alkhamas i en skrivelse till Sandviken kommun.
Han konstaterar också att det utan extra stöd kommer att bli svårt för skolan att hjälpa alla dessa barn och ungdomar att hinna med den höga undervisningstakten.
Församlingen har därför ansökt om kommunala medel, 100 000 kronor, för att kunna ordna sommarskola.
Syftet med projektet är att ha en förberedande utbildning i kärnämnena. Syftet är också att ge barnen motivation att klara av det höga tempot i skolan och att ge dem känslan att de är jämbördiga med sina svenska klasskamrater.

Svensk kultur
Församlingen har tänkt sig bedriva undervisningen i juni och juli i församlingens lokaler och har planerat att engagera fyra lärare från en folkhögskola.
Alla kursdeltagare ska dessutom vara med på olika besök under sommarlovet för att lära sig mer om svensk kultur.
- Faktum är att dessa barn och ungdomar och deras familjer inte har råd att åka någonstans under sommaren. Den planerade sommarundervisningen blir inte bara som en heltidssyssla för de flesta barn under sommarlovet utan också befriande för många familjer vad gäller barn och ungdomsaktiviteter.
Kommundirektör Svante W Nordh säger att han inte tror att kommunen kommer att ge ett bidrag på 100 000 kronor till församlingen. Däremot är kommunen intresserad av förslaget om sommarskola.
- Vi har ett egenintresse i detta, säger han.
Men det kommer i så fall troligtvis inte att ordnas som församlingen tänkt sig utan inom kommunens egen organisation.
- Vi har träffat ledningen för församlingen och jag tycker att det är särskilt intressant att de är så oerhört måna om att lära sig svenska.
Kommunen för diskussioner med mandeiska församlingen om hur man ska lösa sommarskolan. Eventuellt kommer det förutom lärartjänster även att bli en del sommarjobb för gymnasieelever inom skolan. Detta för att ge de mandeiska ungdomarna möjlighet att knyta kontakter och tala med svenska ungdomar.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons