Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tango för två invigde Alberts Hall

/
  • Sven-Olof Wiklund och de andra i Jappz gav allt när de framförde sin blues. Orkestern har nu äntligen en ordentlig konsertlokal. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

SANDVIKEN I går var det äntligen dags. Drömfabriken i Sandviken har länge längtat efter en egen konsertlokal. Nu är den nära 300 kvadratmeter stora Alberts Hall rejält invigd.
På plats fanns kommunpolitiker, landshövdingen och många andra gäster. Och så orkestern Jappz förstås.

Annons
Drömfabriken i Sandviken har funnits i fem år och är en mycket väletablerad verksamhet för förståndshandikappade. För något år sedan bildade de anställda där ett personalkooperativ och genom bland annat avtal med kommunen bedrivs dagverksamhet.
Medlemmarna i Drömfabrikens egen orkester Jappz har blivit lokalkändisar och de spelar ofta i olika sammanhang runt om i länet.

Trångboddhet har länge varit ett problem för Drömfabriken. Kooperativet håller till i före detta Furugårdens förskola i stadsparken. För något år sedan köpte stiftelsen lokalerna från Sandvikenhus. I samband med köpet bestämdes också att lokalerna skulle byggas ut. Där den cirka 280 kvadratmeter stora konserthallen nu ligger fanns förut en innergård.
- Bygget startade i maj och vi flyttade tillbaka hit för två veckor sedan, säger Siv Svärd som jobbar på kooperativet med bild och form.
Det var stor uppslutning vid lördagens invigning.

Sandvikens kulturskola framförde tillsammans med Dreambeat och Jappz ett specialskrivet verk av Bertil Fält. Musik i Gävleborg har sett till att produktionen fått pengar.
Landshövdingen Christer Eirefeldt fanns där liksom Sandvikens kommunalråd Anette Wiktorsson. Dessutom fanns det representanter från stiftelsen Albert och Anna Göranssons minne. Inga Hagström, fullmäktiges ordförande och dessutom styrelseledamot i stiftelsen, var mycket rörd när hon tackade alla som varit inblandade i projektet.

Men av alla gäster och alla musikframträdanden fanns det ett nummer som stack ut. För när Sven-Olof Wiklund och alla de andra i Jappz framförde sin blues - då blev det riktigt ös. Alberts Hall är nu ordentligt invigd.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons