Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidig spårpremiär i Högbo

/
  • På Högbo bruks hemsida går det läsa om och se via kamerabild hur spåren ser ut just i dag.
  • Många åkte skidor under helgen.

I torsdags öppnade naturskidspåren för åkning i Högbo, vilket är tidigare än i fjol. För två år sedan öppnade det inte alls på grund av snöbrist. GD har kollat snöläget med Torbjörn Hägglund, spåransvarig vid Högbo bruk.

Annons

Läs mer: Värmen stänger skidspåren i Högbo

Har det varit många som åkt sedan ni öppnade i torsdags?

– Ja, en hel del. På torsdagen och fredagen var det ju neråt minus 20 grader så då var det inte så många. Men desto fler nu under helgen, som det brukar vara.

Hur mycket jobb är det att underhålla spåren?

– Det beror på väderleken. Har det kommit nysnö så kör vi igenom spåren med pistmaskin. Att köra igenom hela spårsystemet en gång tar runt sex timmar. Om det har töat och frusit så är det mer jobb - då måste isen fräsas upp först. Då kan det ta över åtta timmar, säger han.

Spåren slits också av åkare, och kan behöva göras om då och då. Då gäller det att det finns tillräckligt med snö att använda.

– Just nu finns det inte så mycket att ta av. Det kan se ut så i skogen för att det är mycket luft i snön, men det sjunker ihop efter några dagar.

Läs även: Så ska skidspåret i Högbo räddas

Pay- and-ski spåret i Högbo håller också fortsatt öppet, men utan avgift. Skidåkare uppmuntras dock att erlägga ett frivilligt bidrag som går till underhållet av alla skidspår.

Torbjörn Hägglund säger att det förvisso är tidigare öppning än förra året, men håller inte med om att det är ovanligt tidigt.

– Det beror helt på hur mycket snö som kommer. För några år sedan kunde vi öppna redan i december, det är väldigt olika.

Väderkaos? Få veta det först genom vår nya app. Ladda ner den här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning

Annons