Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna jobbar för Svenskt flyg

/
  • I två dagar, med start i dag, ska sex elever från Bessemergymnasiet stå i Svenskt flygs monter på TUR-mässan i Göteborg. Den chansen fick de eftersom alla har turism som inriktning sista året på sitt gymnasieprogram. I morse klockan sex klev Linda Lindström, Daniela Hellman, Sofia Jansson, Sandra Larsson, Marielle Paulsen och Malin Eriksson på bussen. FOTO: LOTTA HILDINGSON

SANDVIKEN I dag på morgonen åkte sex tjejer från Bessemergymnasiet till TUR-mässan i Göteborg. Där ska de jobba i Svenskt flygs monter, lära sig bokningssystem och samla andra kunskaper på mässan.
Men det blev ett snabbt beslut. Bara för några dagar sedan kom erbjudandet till turistläraren Cecilia Malmström.

Annons
På handelsprogrammet på Bessermergymnasiet har det sedan ett par år varit möjligt att välja turism som inriktning. I dag är det sex elever i tvåan och sex elever i trean som har den inriktningen. Från och med hösten 2006 hoppas skolan ha en traineelinje med just turism.

Resan till TUR-mässan ramlade över de sex tjejerna i avgångsklassen. De hade pratat om att göra ett studiebesök på Arlanda. Deras lärare ringde runt och fick kontakt med Svenskt flyg som tog emot studiebesök.
- Men de undrade om vi inte hade några elever att skicka till TUR-mässan, säger Cecilia Malmström. Den kontakt de haft tidigare hade inte längre några turistelever.
Skolan hade inga pengar till resan så Cecilia Malmström tog kontakt med Gästriketurism som direkt lovade att stå för resan, eleverna fick åka buss med dem i dag på morgonen.

Tjejerna är vältränade. Under hela året har de haft praktik två dagar i veckan. De har till exempel varit på Högbo brukshotell och på Princess. Nu ska de turas om att stå i montern för Svenskt flyg och lära sig hantera bokningssystem, de ska också gå runt på mässan för att lära.
- Jättekul och jättespännande, säger Malin Eriksson. Nu kan vi kanske knyta kontakter för framtiden.
De sex tjejerna i tvåan reser också till Göteborg men först om fyra veckor och då till Fritidsmässan. Där ska de ensamma representera fritiden i Sandvikens kommun men också i hela länet. De ska själva bygga montern och samla in material om länet och turistnäringen. Men de kommer att få råd och hjälp av turistbyrån i Sandviken och Gästriketurism.
- Vi ska i alla fall ha en hund med oss, säger Cecilia Malmström, som tänker ta med familjens draghund som ett exempel på vad turistnäringen kan bjuda i länet.

Det finns inget klubbat beslut på en turismlinje men långt framskridna planer på vad den bör innehålla.
- Vi ska inventera de linjer som redan finns, säger Cecilia Malmström. Den i Vilhelmina har funnits i 20 år. Där efterlyser man goda kunskaper i språk, företagsekonomi och samhällskunskap.

Lotta Hildingson
026-159621
lotta.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons