Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppförbrukning efter köldknäpp

/
  • Full fart på fjärrvärmen var det i veckan. Temperaturen gick ner till 20 grader kallt och då behövdes 20 ton torv för att tillräckligt med värme skulle kunna produceras. Foto: Lasse Halvarsson

SANDVIKEN Det var rejält kallt under onsdagen och torsdagen. Något som direkt märktes på förbrukningen hos Sandviken Energi som ansvarar för både fjärrvärmen och elen i stora delar av centrala Sandviken.

Annons
- Som max skickade vi ut 73 megawatt, berättar Ralf Blomkvist på fjärrvärmeverket. När temperaturen ligger runt 20 grader minus är det så pass stor förbrukning. Men vi har i alla fall en liten bit kvar i reserv.

När fjärrvärmepannorna producerade som mest med värme behövdes 20 ton stycketorv och spån per timme. Men då användes också bägge pannorna och röken stod tät kring de bägge skorstenarna.
- Vi hade också igång pulverpannan, säger Ralf Blomkvist. I den kör vi malda träpellets.
Det är två gamla oljepannor som har byggts ut för att kunna eldas med pulver.
Några störningar i fjärrvärmedriften fanns inte under de två kölddagarna.

Det var också mycket stor förbrukning på elström.
- Det gjordes av med ungefär 50 megawatt ström i Sandviken under torsdagen, berättar Mikael Eriksson på driftsenheten på elverket. Sedan gjorde storviksborna av med 16 megawatt.
För elverket ger de här köldknäpparna ordentligt snurr på mätarna.
- Visst blir det toppförbrukning, men vi har fortfarande mer att ta till om det behövs.

Men elverket har ett annat problem. Blir det mycket kallt under en längre period kan för mycket elström förbrukas.
- Vi får bara ta ut ett visst antal megawatt på matarledningen, säger Mikael. Passerar vi en förbrukningsgräns måste företaget betala böter till Vattenfall som levererar strömmen.
- Överskrider vi 79 megawatt på inkommande får vi betala 50 procent extra, säger elverkschef Anders Ståhlberg. Hittills har det inte varit några större problem att hålla oss under gränsen och det handlar heller inte om mycket pengar. Det är nämligen en rad uträkningar som ska göras.

Nu har inte den situationen uppstått än, men det finns planerade åtgärder för att minska strömförbrukningen. Då kommer bland annat strömmen till Kungsberget och deras snökanoner att minskas.

Jörgen Larsson
026-277596
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons