Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusen namn för mindre dagisgrupper

SANDVIKEN Barngruppernas storlek på dagis oroar föräldrar i Sandviken.En namninsamling med närmare 1000 namn har skickats till kommunen. Man kräver att grupperna blir mindre.

Annons
- Det måste bli ett stopp. Barnen får ingen lugn och ro, säger Jenny Bergström, representant för Solgårdens föräldraråd.
- Barngrupperna är stora men inte större än på andra håll i landet, berättar John Kindingstad, skolutvecklare i Sandvikens kommun. Sandviken ligger strax under rikssnittet som är 5,4 barn per anställd.
Att det är sämre i andra kommuner är ingen tröst för Jenny Bergström.
- Det är inget försvar, säger hon.
Det stora bekymret är inte personaltätheten. Det är mängden barn i samma grupp som i första hand kritiseras av de som skrivit på namninsamlingen. 17 barn på 3,75 anställda är taket för småbarnsgrupper i kommunen. För de äldre barnen gäller maxgränsen 22 barn på 2,75 anställda.
John Kindingstad håller med om kritiken. Ibland blir det trångt, anser han. Men det finns inga planer på att bygga några nya förskolor. En lösning kan vara att utnyttja de lokaler som blir över när en eller två skolor läggs ner.
Den senaste tiden har det blivit fler barn på dagis i Sandviken. Flera avdelningar som tidigare legat under taket har börjat slå i det.
- Det har skapats ett rykte om att vi ska utöka grupperna, men det ska vi inte, säger John Kindingstad.

Johan Pihlblad
026 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons