Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga hoppade på EU-tåget

/
  • Foto: NICK BLACKMON Utbildningsdag om EU. I går fick avgångseleverna på bygg- och omvårdnadsprogrammen på Bessemer delta i olika rollspel för att lära sig mer om EU. Bessemer deltar som enda skola i länet i i EU-stafetten, EU 2004-kommitténs kampanj för EU:s framtidsfrågor.

SANDVIKEN
Hur mycket makt vill vi att EU ska ha? Det var något som bygg- och omvårdnadsprogrammens treor på Bessemer fick fundera över i går då de fick en utbildningsdag om EU och framtiden.

Annons
- Ungdomarna i Sverige håller på att missa tåget när det gäller EU. Nu finns en jättechans att påverka hur EU ska se ut i framtiden. Skiter du i EU så skiter EU i dig, säger Sven Olsson, projektledare för Europafrågor i skolan.
Bessemer deltar som enda skola i länet i EU-stafetten, EU 2004-kommitténs kampanj för unionens framtidsfrågor. Kampanjen betar av ett län på månad.
- Vi erbjöd olika skolor att vara med. Intresset från Bessemer var ganska stort. Vi tyckte dessutom att de hade en väldigt spännande idé, bygg- och vårdklasserna, säger Sven Olsson.
Idén är att de båda klasserna i maj ska göra en resa till Polen, på väg in i EU.
Under gårdagen kunde eleverna bland annat delta i olika rollspel där de fick testa roller i olika beslutsinstanser som FN, EU eller på mer lokal nivå, i kommunfullmäktige. Djurtransporter, sexhandel och flyktingpolitik var några av ämnena som diskuterades.
- Syftet är bland annat att öka medvetenheten om olika frågor och om hur beslutsprocessen ser ut, säger Sven Olsson.
Han tror att projektet kan väcka politiskt intresse bland ungdomar.
- Vi måste nå dem som har bestämt sig för att politik är trist, få dem att förstå att det här handlar om dem.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons