Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungas spelberoende ökar

SANDVIKENSpel- och nätberoende ökar bland ungdomar i Sandviken. Det tycker gymnasieskolans elevskyddsombud i Sandviken, som därför hade tagit initiativ till en halv dags information om missbruken i går i Folkets hus.

Annons
- Det är ett stort problem, det märks att det ökar, särskilt nätberoende, säger Markus Baggström, elevskyddsombud på Bessemergymnasiet.
Inbjudna att berätta om spelets risker var ansvariga för Kolmårdens behandlingshem för spelmissbrukare och en före detta spelmissbrukare.
- Förhoppningen är att man tänker till efter en sån här föreläsning, säger Markus Baggström.
Konsekvenserna kan bli dåliga eller uteblivna betyg och en krisartad ekonomisk situation. Spelen finns överallt, anpassade till olika åldersgrupper och i olika former. Det kan vara lotter, spelmaskiner i restauranger, tips, trav eller bingo.

Nätberoende
- Det finns även på nätet. Många som är nätberoende spelar också. Jag vet de som spelar bort studiebidraget så fort de får det, säger Markus Baggström.
Han tror att få föräldrar, om ens några, har insikt i problemet. En uppfattning han delar med Owe Sandberg, behandlingsansvarig på Kolmårdens behandlingshem.
- Föräldrar är väldigt oförstående vad gäller den här problematiken. Det är ett missbruk som inte syns, inte luktar. Det kan gå väldigt långt innan en förälder får inblick, säger Owe Sandberg.
Han säger att 2,4 procent av den vuxna befolkningen har någon form av spelberoende. Bland ungdomar i åldrarna 15 till 17 år är siffran sju procent.
- Och vi ser en kraftig ökning. Det är ett jätteproblem. Ett utvecklat beroende, som påminner om alkohol- eller narkotikamissbruk, säger han. Han tror att ökningen delvis beror på ett tuffare och snabbare samhälle.
- Spelet blir en flykt som fyller en rad behov. Det handlar om någon sorts bekräftelse.

Ingen beredskap
Han säger att nät- och spelberoende är ett problem som samhället uppmärksammat först på senare år och fortfarande inte riktigt tar på allvar.
- Det är det stora problemet. Det finns ingen beredskap överhuvudtaget för det här i samhället.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons