Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbyggnad av Sandbacka Park stoppas

SANDVIKEN Bygget av nästa etapp av Sandbacka Park stoppas.
En konsultutredning visar att bygget skulle bli så dyrt att ingen skulle ha råd att hyra in sig där.

Annons
I går skulle kommunstyrelsen besluta om att starta markarbeten för nästa etapp av teknikparken Sandbacka Park. I stället stoppas bygget helt. Orsaken är en rapport från företaget Kalkyldata.
- Den kalkylen tyder på att det blir dyrare än vi tänkt oss. Enligt dem 10-15 miljoner kronor dyrare. Det är såpass mycket att kvadratmeterhyran blir så hög att då måste vi sannolikt göra om hela projektet, säger kommunalrådet Stefan Hedin, s.
Närmare bestämt över 100 miljoner kronor.
- Jag kan inte säga exakt, men det blir sexsiffrigt, och det är för mycket, säger han.

Han konstaterar att det inte är någon idé att börja markarbetena eftersom man inte vet hur eller om bygget överhuvudtaget kan komma igång. Stefan Hedin är inte ens säker på att nästa etapp - om den nu blir av - kommer att se ut som man planerat.
- Nej, det tror jag inte. Det FÅR nämligen inte bli så här dyrt. Vi tror inte att någon kan betala de kvadratmeterhyrorna. Då skulle vi få förluster på hela etappen, och det går inte för sig, säger han.
Folkpartiets Maria Brolin är lättad över beslutet, men samtidigt förbannad.
- Otroligt, de backar äntligen!, utbrister hon, men konstaterar samtidigt att det är typiskt s-ledningen att hålla inne med informationen så länge som möjligt.
Oppositionen fick vetskap om Kalkyldatas rapport först vid sittande möte i går. Att bygget försenas ännu en gång innebär problem inte minst för Midroc Electro, som sagt upp sitt hyresavtal med sin nuvarande hyresvärd på Industrivägen. De kommer nu att stå utan giltigt hyreskontrakt och utan någonstans att flytta när nuvarande avtal löper ut nästa årsskifte.

- Vi har så klart kontakt med dem, säger Stefan Hedin utan att vilja precisera vad man sagt till dem.
Ytterligare ett ärende som skulle behandlats på gårdagens möte, tekniske chefen Nils Nordenskiölds svar på revisionsrapporten som underkänner hur projektet Sandbacka Park har dokumenterats, återremitterades.
- Därför att det var ord och formuleringar där som behövde ändras, säger Stefan Hedin.
I sitt svar anklagar Nils Nordenskiöld bland annat revisorerna för att ha påverkats av den offentliga debatten om Sandbacka Park och kallar den ett slag under bältet. Han får nu fila på sina formuleringar och komplettera rapporten till nästa kommunstyrelsemöte den 1 september.

Magnus Lundquist

Mer läsning

Annons