Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värphönsen har fått det bättre

/
  • ARKIVBILD Öppen hall. Frigående höns får gå omkring som de vill på golvet, men har varsitt rede där de kan värpa ägg.

SANDVIKEN
I dag är det världsäggdagen.
Vi äter ungefär 200 ägg per person och år i Sverige.
Men vad är det egentligen för ägg vi stoppar i oss?
Hönsen som värper de ägg vi äter i Sverige bor på tre olika sätt.

Annons
En del bor i burar, en del får gå omkring på ett golv i en stor hall, och en del får välja själva om de går inne eller ute.
De senare äter även ekologiskt foder. Deras ägg är Krav-märkta och kostar lite mer.
Burhönsen har det bättre än de hade för några år sedan. De gamla trånga burarna är förbjudna, men vissa äggproducenter har skaffat nya, större burar eftersom de tycker att det är lättare att hålla ordning bland hönsen på det sättet.

Vegetabiliskt foder
Frigående höns får gå omkring som de vill på golvet, och har varsitt rede att lägga sina ägg i.
De äter vegetabiliskt foder som är tillverkat av huvudsakligen spannmål, majs och soja.
Sojan är oftast importerad från andra länder.
Krav-märkta ägg kommer från hönor som till 85 procent ätit ekologiskt foder (ny gräns from 1 dec-03).
Det får innehålla fiskmjöl, däremot får det inte innehålla genmodifierade grödor, GMO.
Fiskmjölet är nödvändigt för att hönorna ska få i sig den viktiga aminosyran metionin. Den tillsätts i vanligt foder, men tillsatser är förbjudet enligt Krav:s regler.

Ekohönor
Ekohönorna har lite mer plats, de är max sju stycken per kvadratmeter, och kan vara utomhus när årstiden tillåter. Precis som de frigående hönorna, som är nio per kvadratmeter, har de även en egen sittpinne och ett sandbad.
På Margretehills gård i Forsbacka packar man ägg till de flesta butiker i Gästrikland. Här hanterar man bara Krav-märkta ägg och ägg från frigående höns sedan två år tillbaka.
-Det är ju svårt att fråga hönorna vad de tycker, men vi tycker själva att hönsen ska slippa att sitta i bur, säger Sören Forsberg som äger packeriet.

30 ton ägg
Margretehill packar och levererar ungefär 30 ton, eller 450 000 ägg, varje vecka.
Äggen kommer från höns som är framavlade just för att värpa mycket, förklarar Sören Forsberg.
De börjar värpa vid 20 veckors ålder, och håller på i ungefär ett år.
Sedan är hönan färdig för slakt.
-De flesta hönsen går till Håkantorp i Västergötland för vidare transport till Tyskland. De gör färdigmat av dem, säger Sören Forsberg.

MAGNUS LUNDQUIST
026-277598
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons