Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha billigare busskort

/
  • Klass 6C tycker att kommunen borde sponsra busskorten. Daniel Pysander och Andreas Parlin, som tog initiativet till brevet, står tvåa och trea från vänster på bilden.

Klass 6C på Murgårdsskolan i Sandviken vill ha billigare bussresor till och från skolan. I ett brev till kommunen skriver eleverna att alla kanske inte får råd när lågkonjunkturen kommer och framtiden är osäker.

Annons

Bakom initiativet står eleverna Andreas Parling och Daniel Pysander som båda är elva år.

– Jag kom på idén eftersom jag tycker att det är dyrt med 250 kronor i månaden för att åka buss till och från skolan, säger Andreas Parling.

Precis som merparten av sina klasskamrater bor han och Daniel Pysander i Västanbyn, alldeles innanför gränsen där skoleleverna får börja betala för busskorten själva. Bortanför Jädraån står kommunen för kostnaden.

– Det är typiskt att vi bor precis vid gränsen. Det borde vara lika för alla skolelever, säger Daniel Pysander.

När det inte är snöigt och halt ute brukar han och Andreas Parling cykla de ungefär fem kilometrarna till och från Murgårdsskolan. Men fem månader om året är de mer eller mindre tvungna att åka buss. Den sammanlagda kostnaden per elev blir då drygt tusen kronor.

I ett gemensamt brev till kommunen skriver nu alla elever som åker buss i klassen att de borde få skolrabatt på månadskorten.

– Det allra bästa vore förstås om det var helt gratis. Då skulle vi kunna lägga pengarna på andra, roliga grejer. Många kanske får dålig ekonomi nu när Sandvik ska säga upp folk. Flera av oss har föräldrar som jobbar där, säger Andreas Parling.

Jimmy Rödlund, s, är ordförande i tillväxtnämnden som beslutar om bland annat busstrafiken i Sandvikens kommun. Han tycker att elevernas initiativ är bra.

– Det är alltid behjärtansvärt när ungdomar engagerar sig, säger han.

Men han kan inte ge något löfte om att eleverna nu kommer att få rabatt på busskorten.

– Jag förstår deras situation helt och hållet, men tyvärr måste de som bor inom tätbebyggt område betala busskorten själva. Det är alltid någon som bor precis vid gränsen och känner sig besviken, säger Jimmy Rödlund.

Han anser inte att kommunen kan ta bort eller ändra gränsen och låta alla elever få gratis eller sponsrade busskort.

– Det får vi i så fall göra när vi är i ett helt annat ekonomiskt läge och har mycket pengar över, säger Jimmy Rödlund.

Mer läsning

Annons