Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinsten sämre än väntat

/

Verkstadskoncernen Sandviks vinst före skatt blev 1 524 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Under motsvarande period året före landade vinsten på 2 733 miljoner kronor.
Aktieanalytikerna hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 2 134 miljoner kronor.

Annons

- Den globala konjunkturförsvagningen under fjärde kvartalet 2008 är en av de mest dramatiska som Sandvik har upplevt. Nedgången påverkade samtliga affärsområden och flertalet marknader. Orderingången sjönk i pris och volym med 18 % medan minskningen i faktureringen begränsades till 1 %. Rörelseresultatet uppgick till 2,2 miljarder och rörelsemarginalen till 9,2 %, säger Sandviks VD och koncernchef Lars Pettersson i ett pressmeddelande.

Omsättningen uppgick till 24 171 miljoner, jämfört med 22 711 miljoner kronor. Orderingången sjönk till 20 716 från 23 619 miljoner kronor.
Styrelsen före slår en utdelning till ägarna på 3:15 kronor per aktie, jämfört med en ordinarie utdelning i fjol på 4 kronor.

- Under kvartalet initierades och genomfördes ett antal åtgärder för att anpassa kostnader och produktionskapacitet till en sämre marknadssituation men effekten på resultatet kommer först under året. Vi håller en hög beredskap och är förberedda på att agera på kort varsel, säger Pettersson.

Mer läsning

Annons