Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkeshögskola för framtidens arbetskraft

Västerås och Hässleholm ska få yrkeshögskoleutbildningar. Här ska företagen få möjlighet att rekrytera arbetskraft genom utbildningar som de själva initierat.

Annons

Regeringen har gett klartecken för en ny yrkesutbildning, en yrkeshögskoleutbildning som ligger en nivå högre än nuvarande kvalificerade yrkesutbildningar. Yrkeshögskolan som ska börja redan i höst har rönt ett mycket stort intresse. Både från företag i hela landet och speciellt för regionen Gästrikland och Dalarna där man vill initiera utbildningar inom två områden, skärande bearbetning och industriell IT/Automation.

– Utbildningar för industrin i vår region, säger Mats Berglund från Centrum för Vuxnas Lärande, CVL.

Samtidigt ligger Gävleborg i världsklass när det gäller samverkan med IT-lösningar. Han pekar på samverkan mellan företagen och Sandbacka Park tillsammans med Triple Steelix och FindIT.

Anders Krantz, CVL, beräknar att det ska bli 40 platser inom vardera utbildningen. Utbildningar där företagen har ett mycket stort inflytande över innehållet.

– Det blir en träffsäker utbildning och därför är intresset så stort, säger han.

I går hölls en första träff där företag bjudits in för att diskutera hur man på bästa sätt kan utnyttja den nya utbildningen till förmån för regionens företag, men också för hela landet. Anders Krantz såg som ett första steg en styrgrupp på några personer som tar fram mer precisa förslag på innehåll. Samtidigt ligger man så långt framme i arbetet att en ansökan kan bli klar redan i mars.

Mer läsning

Annons