Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare 70 varslas inom skolan

Kunskapsförvaltningen har sedan tidigare planerat för en minskning med 30 tjänster. Men budgetläget gör att ytterligare 70 personer varslas.
– Men vi försöker spara på allt utöver tjänster också, säger skolchefen Barbro Berglind.

Annons

Som GD tidigare beskrivit har Sandvikens kommun lagt hårda sparkrav på nämnderna. Men minskade skatteintäkter, frysta statsbidrag och kraftigt ökade kostnader för försörjningsstödet gör att kunskapsnämnden tvingas sänka ambitionsnivån för både förskola och skola. Nu förhandlas därför om en ny organisation för hösten utifrån en minskning med 100 tjänster inom hela förvaltningen.

– Men det innebär inte att vi lägger ner någon fler skola, säger nämndens ordförande Ann-Catrin Brockman.

Barbro Berglind pekar på att utöver det tidigare kravet på 30 tjänster har det kommit sparkrav på två procent. Det motsvarar 13,5 miljoner kronor som ska sparas på ett halvår. Samtidigt finns prognos på ett underskott på 6,5 miljoner kronor.

Med så här stora negativa förändringar krävs att organisationen anpassas till de resurser som finns. Men i dag kan hon inte ge någon bild över hur det slår på de olika enheterna, skola, förskola och gymnasium. Klart är att kunskapskontoret blir den enhet som får den procentuellt största nerdragningen med tolv procent.

Närmast kommer det att tas fram turordningslistor och kommande organisationsförändringar ska förhandlas. Det blir också ett arbete för att hitta möjligheter till omplaceringar och som en sista utväg uppsägningar.

– Men trots neddragningen kan vi inte utesluta nyanställningar, allt beror på vilken kompetens som behövs, säger hon.

Barbro Berglind räknar med att det är först om några veckor innan hela arbetet är klart så man kan se hur besparingen slår.

Mer läsning

Annons