Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästriklands kulturliv uppmärksammar flyktingar

/
  • Jonas Sjöqvist, David Fukamachi Regnfors och Anders Hambraeus i

Under det senaste året har många människor flytt till Sverige. I Gästriklands kulturliv märks detta under våren i en rad aktiviteter.

Annons

Integration och flyktingfrågor återkommer i flera programpunkter under våren. Rent konkret som i Sticka på svenska på Andersbergs bibliotek – där människor som vill bli bättre på svenska och de som redan är bra och vill vara språkstöd kan träffas – och på ett mer teoretiskt plan, exempelvis i pjäsen ”Tigern” om hur människor reagerar på det främmande.

Den verklighetsbaserade ”Tigern” spelas på Gävle teater 11 april och handlar om en helt vanlig europeisk stad där en tiger rymmer från djurparken och sprider skräck. En metafor för hur rädslan för det främmande kan ta över ett samhälle.

– Jag märkte snart att den så kallade främlingen räknades som det största hotet, en påhittad fara som vi enats om att vara rädda för utan att egentligen ha belägg för det. Och hur vår rädsla används mot de mest utsatta: de fattiga, immigranter, romer, de hemlösa, de psykiskt sjuka … säger dramatikern Gianina Carbunariu i ett pressmeddelande från Riksteatern.

Region Gävleborg satsar på kultur som en väg till integration för flyktingar. En halv miljon kronor har delats ut till olika aktörer i Gävleborg för kulturella integrationsprojekt. Ett av dem är Tillsammans! i Sandviken, som riktar in sig på barn och ungdomar och har jobbat uppsökande på asylboenden.

– Det finns ett skriande behov av sysselsättning ute på asylboenden, säger Karin Forsgren Anderung som är verksamhetsutvecklare vid Litteraturhuset Trampolin.

Skottes Musikteater har också flyktingtema i aktuella ”Kainos sång”, också den inspirerad av verkligheten om hur Kaino Svensson som barn fick fly till Sverige från krigets Finland.

”Skottes Musikteater påminner oss med ’Kainos sång’ om att i det som beskrivs med ord som ’volymer’ och ’flöden’ finns tusentals individuella människor”, skriver GD Kultur i recensionen av föreställningen.

En annan berättelse om flykt, mer nutida, ger författaren Duraid Al-Khamisi i boken ”Regnet luktar inte här”. Som en del av Gävle Världsbokdagar kommer Duraid Al-Khamisi till Konstcentrum i Gävle 21 april och pratar om den farliga resan över ett stormande Östersjön.

Vissa berättelser handlar om upplevelsen att komma till Sverige, andra om hur de som redan bor i Sverige ska kunna förstå vad de nyanlända har upplevt. Ett sådant exempel är amatörteaterföreställningen ”Galna huset” som spelades i Sandviken tidigare i vinter. En pjäs på både svenska och arabiska om att uppleva krig och vad det gör med en människa.

Förståelse mellan olika religioner och kulturer ges också av David Thurfjell, professor i religionshistoria, som i Musikverket i Sandviken 30 mars föreläser om islam, kristendom och sekularisering.

Programpunkten ”Möte mellan kulturer” 23 april i Sandvikens Kulturcentrum handlar även den om att dela erfarenheter med varandra.

Redan nämnda Sticka på svenska är en del av flera liknande projekt med syfte att underlätta språkinlärning. På Sätra bibliotek har exempelvis Sureka Jayawardena tagit initiativ till Svenska med baby för att ”bryta segregation, bygga broar och träna svenska – med samtal, joller och skratt som metod!”

*

Läs mer: Hitta alla artiklar från GD Kultur här

Läs mer: Missa inte det senaste – följ GD Kultur på Facebook

Annons