Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gåtan med stridsplanen är löst

Försvarsmakten förnekade att stridplan flög över Gävle i morse – i direkt konflikt med alla vittnesuppgifter.

- Jag ber om ursäkt, säger informatören vid Försvarsmakten.

Sedan GD rapporterade om stridsplanen som flög i formation över Gävle i morse har vittnesmålen strömmat in från människor i Gävle och Sandviken. Vittnesmål i bjärt kontrast till Försvarsmaktens nekande till stridsflygplan i området, och Luftfartsverkets avsaknad av information.

De som sett hur planen svepte över centrala Gävle på låg höjd beskriver det som fyra stridsflygplan. Ett par initierade ögonvittnen, en med bakgrund inom Flygvapnet och en pilot, är bergsäkra: det var Jas 39 Gripen.
Otaliga vittnar om ett förskräckligt buller, att planen flög på så låg höjd att fönsteren skallrade i bostadshus på Brynäs.
Nyss kontaktades GD av Försvarsmaktens informatör, Marie Pilsäter, som var den som nekade till att stridsplan svepte över Gävle under fredagsmorgonen.
- Jag ber om ursäkt. Jag kollade bara med flygflottiljer som låg söderut, närmre Gävle. Jag glömde kolla med F21 i Luleå, säger hon.
- De har plan som hade varit på övning i Holland och var på väg tillbaka. De kan ha flugit över Gävle, men de brukar inte flyga på så låg höjd.

F21 bekräftar att det var deras plan som flög över Gävle.
- Det var fyra Jas 39 Gripen som ombaserade efter en övning i Nederländerna. De flög i formation längs kusten på 3 000 fots höjd (914 meter) i en hastighet av 300 knop (555,6 kilometer i timmen), säger Louise Levin, informationschef vid F21.
Men en tidigare anställd inom Flygförsvaret vittnar om att planen flög på cirka 200 till 300 meters höjd, alla vittnen reagerar på att planen flög väldigt lågt och vissa om att fönstren skallrade av ett öronbedövande buller?
- Uppgifterna jag har fått från en av piloterna är att de flög på 3 000 fots höjd i 300 knop.

Men det motsägs ju av alla vittnesmål vi har fått in, kommer ni att utreda detta?
- Inte vad jag känner till. Det var en planerad ombasering. Vi har ett regelverk för hur man får flyga och våra piloter har hållit sig inom det. Men jag är inte förvånad över att människor reagerar på att se stridsflyg. Vi har bara fyra flygdivisioner i Sverige: två här i Luleå och två i Ronneby.

Efter Svenska Dagbladets avslöjande om att ryska stridsflyg övade anfall mot Sverige, och era önskemål om ökades anslag, är att flyga lågt över städer ett sätt att säga: ”Titta! Här är vi!”?
- Den kopplingen gör inte jag. Det var en planerad ombasering, säger Louise Levin.