Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle allt krogtätare – tio procent fler restauranger senaste fem åren

Den som vill gå ut och äta eller dricka i Gävle får allt fler alternativ att välja mellan. Under de senaste fem åren har restauranger med serveringstillstånd för alkohol ökat med tio procent i kommunen.

Det blir allt fler krogar i Gävle. Mellan 2010 och 2015 ökade antalet restauranger med serveringstillstånd för alkohol med tio procent i kommunen, visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Ett av de färskare tillskotten i Gävle är restaurangen A.S, som i våras slog upp portarna på krogtäta Söder.

– Det låter otroligt, jag förstår inte hur mycket mer det kan bli. Det har ökat länge nu, bara det här året kan jag räkna till fem stycken som har öppnat. Det är jättekul, säger Sanna Norrbelius, som driver A.S tillsammans med Emil Hussein, om ökningen.

Att Gävleborna får fler restauranger att välja mellan bör innebära större konkurrens, men Sanna Norrbelius väljer att se det tvärtom – ju fler restauranger desto mer lockas folk att äta ute. Men hon tror att det finns ett tak.

– Intresset för att öppna restaurang kommer alltid att finnas, det har folk som pojk- eller flickdröm och den kommer att leva vidare. Däremot verkar det som att hyresvärdar inte är så sugna på att ha restauranger i sina lokaler. De flesta säger nej nu för tiden, det man får göra då är att ta över en befintlig restaurang, säger hon.

Gävle är inte dock inte unikt i att ha fått fler restauranger per antal invånare. I Ockelbo, Sandviken och Hofors har krogtätheten ökat med 14, 7 respektive 3 procent under samma period.

Totalt i hela landet är Arvidsjaur den kommun som har haft störst ökning. Sett till folkmängden fanns där mer än dubbelt så många restauranger med serveringstillstånd 2015 jämfört med 2010.