Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle allt mer dominant i länet - Söderhamn utvecklingens stora förlorare

Gävle blir allt större i förhållande till de andra kommunerna i Gävleborg.
Söderhamn är den kommun i länet som förlorat mest på utvecklingen mot växande städer.

Hälften av Sveriges kommuner har förlorat befolkning under de senaste tio åren. Följden är att de går miste om människor som kan jobba samtidigt som den åldrande befolkningen innebär att allt fler måste försörjas genom andras arbete. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tittat närmare på utvecklingen i en ny rapport.

Vi flyttar från de små kommunerna till de större städerna. Det är framför allt att det finns arbeten och möjlighet till studier i städerna som gör att de växer. Det som inte har någon betydelse för var människor bosätter sig är tillgång till fin natur, rikt kultur- och idrottsliv eller hur hög kommunalskatten är.

Läs mer: Regionens framtid: Hur ska Gävleborg kunna växa?

I storstadsområdena är det i synnerhet förortskommunerna som växer, annars är det i de större städerna ute i landet som befolkningsökningen är störst. Gävle är en av de städer som har vuxit allra snabbast under de senaste 15 åren. Sedan millennieskiftet har andelen av länets befolkning som bor i Gävle ökat med nästan 20 procent. Det är bara för Kalmar, Umeå och Luleå som utvecklingen varit kraftigare.

Söderhamn är en av de krympande kommuner som specialstuderas i rapporten. Skälet till det är att Söderhamn fortfarande är en relativt stor kommun, men har haft en dramatisk befolkningsminskning.

För 40 år sedan bodde det cirka 32 000 människor i Söderhamn, nu är invånarantalet snart nere på 25 000. På fyra decennier har var femte söderhamnare försvunnit. Under samma tid har den arbetande delen av befolkningen minskat och andelen pensionärer har vuxit med 15 procent. Kommunen har inte heller något tillskott på yngre invånare, andelen av invånarna som är mellan 7 och 16 år har nära halverats sedan mitten på 1970-talet.

Läs mer: Befolkningen växer - men allt färre ska försörja allt fler

Krympande kommuner som Söderhamn ställs inför en rad problem. Det blir svårt att få skattekronorna att räcka till för att förvalta och utveckla sådant som skolor och äldreomsorg. Samtidigt minskar möjligheten att rekrytera nya politiker och kompetenta tjänstemän i och med det krympande befolkningsunderlaget och förtroendet för politiken försvagas i takt med att verksamheter centraliseras och effektiviseras för att hålla kostnaderna nere. Nedläggning av exempelvis byskolor uppfattas som rena försämringar snarare än ett nödvändigt sätt för en kommun att upprätthålla god undervisning när elevunderlaget bara är hälften av vad det varit.

På samma vis ska en befolkning som minskat med 20 procent, och dessutom fått färre arbetande, finansiera renoveringar av fastigheter, vatten- och avloppssystem och vägar som används av allt färre.

Läs mer: "Vi måste se till att vi är en bra kommun"

Opinion: Skäll inte på de unga som flyttar