Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle bästa nybyggarkommun

Gävle kommun har utsetts till årets nybyggarkommun. I går under en ceremoni i Visby mottogs utmärkelsen för de kommunala insatserna som främjat lokala företagare med utländsk bakgrund.

Stiftelsen IFS Rådgivningscentrum har under tio års tid årligen uppmärksammat individuella prestationer bland svenska invandrarföretagare. I år instiftades ännu ett pris för att även lyfta fram kommuner som arbetar för att förbättra dessa företagares villkor.

Gävle och Örebro är de första kommunerna att tilldelas utmärkelsen årets nybyggarkommun.

– Gävle kommun utmärker sig genom att ha samverkansprojekt som riktar sig mot målgruppen. Man har också utvecklat en strategi och tycker att det är ett viktigt område att jobba med. Dessutom har vi goda erfarenheter från Gävle när vi varit där och erbjudit rådgivning till företagare, säger IFS Rådgivningscentrums vd Maroun Aoun.

En enkätstudie bland de svenska kommunerna ligger till grund för stiftelsens motivering. IFS Rådgivningscentrum har undersökt de kommunala näringsstrategierna och insatserna som rör företagare med utländsk bakgrund. Slutsatsen är att många kommuner, till skillnad från Gävle, prioriterar frågan lågt.

– Invandrare är duktiga på att starta egna företag och har stor potential. De kommuner som inte har upptäckt det kommer att få problem längre fram. Ett aktivt företagande är viktigt för näringslivet i en kommun på flera sätt, säger Maroun Aoun.