Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle behöver ett nytt stadsbibliotek – gärna i ett kulturhus!

Vi är mycket glada att biblioteksfrågan åter aktualiseras. Redan 2015 när vi hade ordförandeskapet i Kultur- och fritidsnämnden gick vi ut med att Gävle behöver ett nytt stadsbibliotek i en kulturhusbyggnad, skriver Miljöpartiet de Gröna i Gävle.

Kanske pågår diskussionen nu delvis för att det är valår, men vi vill gärna tro att övriga partier verkligen är redo att liksom vi prioritera bildning och kultur.Tidigt 2015 presenterades två omfattande utredningar av stadsbiblioteket.

Alliansen ville då ’vända på varenda sten’ för att finna den bästa platsen för ett nytt bibliotek. Nu har de vänt klart på stenarna och funnit en liten yta mellan Stadshuset och Förvaltningshuset som skulle kunna rymma ett stadsbibliotek och kontor. I samband med att förslaget presenterades placerade Alliansen ut en bokvagn på platsen.

Visst, en bokvagn går an, men ett helt bibliotek bör absolut inte byggas där. Ett bibliotek ska vara generöst placerat på bästa plats i staden. Vi, precis som de ovan nämnda utredningarna, menar att nuvarande placering är optimal.

Vi hoppas att Slottstorget i framtiden utvecklas från att till stor del fungera som en transportled mellan norr och söder till att bli en plats där Gävlebor och besökare kan finna ro i en grönskande miljö nära vattnet. Just i en sådan attraktiv del av staden vill vi se ett kulturhus med ett stadsbibliotek i centrum.

Vi tror starkt på att rymma mer än själva stadsbiblioteket i ett centralt beläget kulturhus för att göra delar av stadens kulturliv mer tillgängligt och för att uppmuntra till kreativa aktiviteter. Därför finns det i årets rödgröna budget ett uppdrag till Kultur och fritid att undersöka vilka verksamheter som kan flyttas till ett framtida kulturhus och därmed ge ett bättre ekonomiskt utrymme för en nybyggnation.

En investering i ett kulturhus med lokaler för olika former av kreativ verksamhet och ett nytt stadsbibliotek med generösa ytor för olika typer av media, studieplatser, föreläsningssal, kafé m.m. är nu mer angelägen än någonsin.

Vår tid ställer stora krav på medborgarna vad gäller demokrati och utbildning. Flera städer av Gävles storlek har redan gjort den investering som vi nu står inför så det finns mycket att inspireras av. Många Gävlebor har till exempel säkert besökt Kulturcentrum i Sandviken och vänt hemåt med en önskan att kunna få se något liknande i Gävle.

Nu är tiden minst sagt inne att göra denna för bildningen, kulturen, kreativiteten, demokratin och för Gävle så viktiga investering!

Miljöpartiet de Gröna i Gävle

Helene Börjesson, Kiki Larsson, Emanuel Hort, Therese Metz

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel