Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle blev utan vatten

I samband med installationen av en pump i Gävles VA-system blev det tryckfall i systemet vilket innebar att säkerhetsventiler slog till och stängde av de två vattentorn som håller trycket; Bomhus och Lapphäll. Resultatet blev att stora delar av Gävle blev utan vatten vid 14-tiden.

Det var när den nya pumpen skulle provköras som det vid avstängningen blev bakflöde vilket alltså innebar att trycket föll i systemet.
- Det är en sådan där sak som inte får hända men händer ändå, säger Christer Larsson på Gästrike Vatten.
För att stora ledningsbrott inte ska leda till att de stora vattentornen i Bomhus och Lapphäll omkontrollerat töms på 8.000 kubikmeter vatten finns ett säkerhetssytem på plats som innebär att de slås av vid plötsliga tryckfall. Det slog på och det totala stoppet var ett faktum.
Vattnet började dock rinna igen relativt fort men det stora tryckfallet när vattentornen stängdes av ledde också till mindre läckor på nätet. Arbetet med att åtgärda dessa inledde under torsdagseftermiddagen.