Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gävle borde likna Hong Kong"

/

Tiden går fort när man har roligt. Gävlesonen Anders Jacobsson har inte många minuter över numera, men det hektiska schemat verkar inte tynga honom särskilt mycket. Samtidigt som han i en bil försöker guida en chaufför genom Stockholm, med ”Let´s dance”-partnern Kitty Jutbring i baksätet, tar han sig tid, funderar och tänker tillbaka en stund på sin gamla hemstad.

Annons

Anders Jacobsson flyttade från Gävle för fyra år sedan, efter studenten från Vasaskolan. Sedan dess har han hunnit bo i både Ryssland och New York. Nu bor han i Stockholm och merparten av hans tid går åt till Let´s dance, det populära dans-programmet i TV4. Han berättar om schemat; fyra timmar dans varje vardag, inslagsfilmning till programmet, kostymprovning hos skräddaren – allt på olika ställen i Stockholm. Samtidigt är det han som gör deras koreografi.

Men det hektiska schemat verkar ändå inte vara det som förvånat honom mest med programmet.
-Nej, det är nog det att man plötsligt har blivit psykolog. Många berättade att det skulle bli så, men jag var nog inte riktigt förberedd. Att jag hela tiden måste se till att Kitty mår bra och inte är nervös och så. Jag är ju van vid att prestera dans under press, men det är inte hon.

- Ja, mer eller mindre.

- Nej, inte för min egen del. Men jag är nervös för Kittys skull, hur jag ska visa henne rätt och lugna henne om det blir fel och så.
Samtidigt har Kitty stöttat Anders i mycket. Hon har exempelvis blivit lite av en mediamentor eftersom hon är van och vet hur media och pressen fungerar.
Samtidigt pluggar Anders Jacobsson engelska på halvfart, en distanskurs på Högskolan i Gävle.


- Det är ställen där man kan hitta lugnet, som Boulognerskogen och bortom Högskolan, där man kan promenera. Alderholmen är också jättefint nu. Jag gillar känslan av att vara vid havet. Gävle är ju en havsstad, men det märks inte ett dugg, det är lite synd.


- Jag har nog ingen faktiskt. Jag har knappt varit ute i Gävle sedan jag tog studenten.


- Jag kommer inte på något riktigt café så där. Men jag älskar att gå på Tennstopet, maten är jättegod och det är trevlig personal. Det är mysigt med de olika båsen och så ligger det nära stationen. Folk vet nog inte riktigt att det finns.


- Det måste ha varit helgen innan första programmet. (I början av januari, reds.anm.)


- På ett sätt tycker jag att Gävle ska vara Gävle. Det är en fin stad, men det skulle vara kul om det fanns mer att göra på kvällarna. Det fick gärna vara lite mer som i Hong Kong, där det finns saker att göra hela tiden, där lever de efter 24-timmarsrytmen.


- Det kan jag inte svara på i dag. Det vet man aldrig. Just nu känner jag att det inte finns så mycket att göra i Gävle, men det kan säkert ändra sig.


- Jag är ju från Sätra, och mamma och pappa bor kvar där. Så det första jag tänker är väl om de kan komma och hämta mig. Sedan brukar jag bli lite irriterad över kullerstenarna vid stationen, att det är jobbigt att rulla väskan där. Men det är klart, jag är ju född och uppvuxen i stan, så det är klart att det är skönt att komma hem, då känns det ju. Men efter några dagar brukar jag bli rastlös och så vill jag åka tillbaka till Stockholm igen.


- Jag tycker det skulle kunna vara lite roligare stämning, lite oftare. Som på Cityfesten till exempel, varför kan det inte vara sådan stämning lite oftare? Fast nu verkar det ju ändå som det öppnar lite fler caféer och restauranger, människor verkar vara lite initiativtagande, det är bra.


- Jag tycker det är fint vid konserthuset och Milles änglar. Det är fint när vattnet ligger lugnt. (Här ropar Kitty från baksätet att Poseidon i Göteborg också är gjord av Carl Milles)


- Jag är ju från Sätra, och jag måste tyvärr säga att det inte någon vidare vacker stadsdel. Sätra centrum till exempel, det är ju inte så fint.


- Jag skulle nog ta Kitty till Gävle teater. Det är en så himla fin byggnad. Det ska vi vara stolta över, att teatern är så klasiskt vacker. Teatern borde få en annan profil utåt i stan tycker jag, mer synlig.


- Boulognerskogen, det är som en grön lunga mitt i stan. Det är lite som Central park i New York.


- Jag är gammal friidrottare och har tränat för GIF, så då måste jag ju säga GIF.


- Förutom morsan och farsan ser jag ju upp till Rolf Lassgård. Det är häftigt att vi har honom som en profil i stan.


- Jag har nog inget direkt favoritställe sådär.- Jag tycker att den ska stå där och vara fin. Runt jul så är det ju många utifrån som frågar om den ska brinna i år och så, och att det inte blir någon jul om den inte brinner. Men jag tycker bara det är töntigt att någon ska gå och tutta på den.


- Jag måste nog säga Mellansverige, för det känns ju inte som Norrland.


-Oj, va svårt. Får jag fundera lite på det? Jag vill verkligen komma på något bra känner jag. Kan jag ringa upp lite senare när jag tänkt efter?
(Någon timme senare ringer Anders upp igen)
-Ok, jag har två och jag kan inte bestämma mig riktigt. Så ni får bestämma. ”Bli vår gäst i Gästrikland”, eller ”Vårt Gävle är bättre än ditt Gävle - kom och se!” Jag tycker båda är bra.

Mer läsning

Annons