Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle Energi en mycket het potatis

GÄVLEKommunalrådet Ulla Andersson, v, skulle förklara sitt angrepp på kommunens ekonomichef.Vad i hans utredning om Gävle Energi är propaganda?

Men Ulla Andersson var inte den enda som ställdes mot väggen.
- Jag är övertygad om att det finns politiska direktiv bakom utredningen och därför är det dit kritiken ska riktas, menade Ylva Bandmann, mp.
Debatten i går visade tydligt att frågan om Gävle Energi fortfarande är en mycket het potatis.
Att det fortfarande finns två läger, ett för och ett mot, en utförsäljning av energibolaget är lika tydligt.
Därför var det kanske inte så konstigt att Ulla Andersson fick en hel del stöd från nej-sägarna när hon i går skulle förklara sina uttalanden.

Överraskningar
Det som hon haft synpunkter på är de två rapporter angående kommunens investeringsbehov samt om Stadshuskoncernens reverslån som presenterades i januari. Rapporter som, enligt Ulla Andersson, inte ger en saklig information utan i stället indirekt används som argument för utförsäljningen.
Bland annat syftar hon på de stora investeringsbehov som lyfts fram, delvis rena överraskningar.
- Önskelistor har alla. Vad jag skulle vilja se var konsekvenserna av en försäljning, säger hon. Uppdraget var inte att utreda om Gävle Energi skulle säljas eller inte.
Naturligtvis fick hon mothugg från flera håll. Urban Sjölander, c, som väckt debatten genom en interpellation ansåg inte alls att han fått något svar på vad som skulle vara propaganda i utredningen.
Enligt hans mening finns det inte heller någon sådan.
Ekonomichefen Ingemar Westin har gjort en saklig utredning.

Ågren får fp-kritik
Betydligt hårdare var Kenth Lövgren, fp, i sin kritik mot Ulla Andersson som är högst politiskt ansvarig för personalen i kommunen.
- Jag tycker inte att det får gå till på det här viset. Att hänga ut den egna personalen i tidningen, menade han.
Men kritiken riktades alltså inte enbart mot ett håll.
Ylva Bandmann var inte ensam om att hävda att det måste ligga politiska direktiv bakom utredningen.
Folkpartiets Per-Anders Karlgren drar samma slutsatser. Därför är han också kritisk till kommunstyrelsens ordförande, Mats Ågren, som han anser har utnyttjat en "foglig" tjänsteman.
Mats Ågren, som till en början inte ville ge sig in i debatten, kunde inte gärna sitta tyst:
- Jag vill bestämt förneka att jag skulle ha givit ett uppdrag till en tjänsteman att skriva som jag tycker att det ska vara. Så arbetar inte jag. Och så arbetar inte tjänstemannen, i det här fallet Ingemar Westin, förklarade Mats Ågren.
MARIA BRANDER