Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle Energi kvar i kommunens ägo

GÄVLEEn oenig kommunstyrelse beslöt i går att inte sälja Gävle Energi. Väntat beslut, men debatten är långt ifrån död.

Annons
- Nej, det var mycket debatt i dag och flera reservationer. Det blir nog en repris sen i kommunfullmäktige, tror kommunalrådet Mats Ågren, s.
Förutom att behålla det kommunala bolaget så vill man öka avkastningskravet, som Gefle Dagblad tidigare berättat.
Dessutom får nu kommunledningskontoret och kommunala moderbolaget Gävle Stadshus AB uppdrag att i första hand utreda möjligheten till en samverkan mellan Gävle Energi och andra verksamheter för att finna effektivare driftsformer. I andra hand ska man söka regional samverkan.
Debatten har varit livlig om man ska sälja ut bolaget eller inte. Inriktningen att tacka ja till Sydkrafts miljardbud ändrades av kommunledningen när den socialdemokratiska arbetarekommunen tyckte annorlunda i slutet av förra året.
För bolagets vd Magnus Lundberg betydde beslutet att man fått lägga tidigare expansionsplaner på den öppna marknaden på hyllan och istället vända sig helt inåt mot kommunen. I och med att vinstkraven skärpts ska man nu ta igen 30 miljoner kronor på kostnadssänkningar och lönsamma projekt.

Taxorna inte fastställda
- Höjda taxor ligger inte i detta. Om det blir så så beror det inte på de här planerna. Det kan kanske till och med bli sänkta taxor framöver eftersom vi ska inrikta oss på våra kunder i kommunen. Vi är ju ett kommunalt bolag och ska verka för våra uppdragsgivare, menar han.
- Nu gäller det att motivera våra medarbetare att hitta förbättringar, ta fram nyckeltal och jämföra med andra liknande bolag. Men det är klart att det kan bli tal om personalsänkningar.
Magnus Lundberg har inte fått några avkastningskrav specificerade för sig ännu. Det ska man få från politikerna först senare i sommar.
Kristdemokraterna reagerade på gårdagens beslut i kommunstyrelsen och förespråkar fortfarande en försäljning av Gävle Energi. De vill att kommunfullmäktige ska ta ett beslut att sälja bolaget senast den 1 januari nästa år.
Beslutet att inte sälja togs i går av ledamöterna från s, v och mp.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson