Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle Energi slutar sponsra

GÄVLEKommunen sponsrar årets Cityfest med 100 000 kronor extra.Men samtidigt hoppar Gävle Energi av som sponsor efter nio år.

- Gävle kommun ger med den ena handen och tar tillbaka med den andra, klagar projektledningen för Gävle Cityfest.
- Kommunstyrelsens bidrag kommer att med råge gå tillbaka till kommunkoncernen i form av avgifter till Gävle Energi.
Projektledningens klagomål framförs i ett brev till Gävle Stadshus AB.
Men Lars-Rune Ölund, informationsansvarig på Gävle Energi, försvarar den indragna sponsringen.
- Cityfesten kan inte ta för givet att vi ska ställa upp år efter år. Det är ingen välgörenhet det är frågan om. Vi gör en rent affärsmässig bedömning, och det är de nog så smarta på Cityfesten att de begriper, säger han.

Besparingskrav
- Vi har dels långsiktiga, dels kortsiktiga besparingskrav på oss och då är sponsring en sådan sak som man ser över. Och sponsringen av Cityfesten tycker vi inte har gett bolaget så mycket de senaste åren, säger han.
Samtidigt dementerar han uppgiften att det är Gävle Energis ägare Gävle Stadshus som förbjudit bolaget att gå in som samarbetspartner i Cityfesten.
- Jag vet inte var den uppgiften kommer ifrån. Beslutet att vi inte skulle vara med i Cityfesten i samma utsträckning som tidigare har naturligtvis tagits av Gävle Energi, inte av Gävle Stadshus, säger Lars-Rune Ölund.
Men det är just misstanken att det är Gävle Stadshus som ligger bakom att stödet dragits in som fått projektledningen för Gävle Cityfest att vända sig till moderbolaget med sitt brev.
- När vi satt i förhandlingar med Gävle Energi hänvisade de oss att vända oss direkt till Gävle Stadshus. Det var därför vi skrev brevet. Vi ville få i gång en dialog, säger Tomas Klövenäs, projektledare på Gävle Cityfest.
Brevet fick Åke Edin, VD i Gävle Stadshus, att avbryta sin semester. I ett kort svarsbrev på fredagen skriver han att frågan över huvudtaget inte varit föremål för ställningstagande hos Gävle Stadshus.

Skriftlig kommentar
Åke Edins brev fick i sin tur Gävle Cityfest att lämna en skriftlig kommentar.
- Att Gävle stadshus inte haft frågan om Gävle Energis engagemang i Cityfesten på dagordningen är säkert sant. Men faktum kvarstår. Det besked vi fått i år - vid ett flertal tillfällen dessutom - är att bolaget inte kan göra någonting. Man har varit tvingad att hänvisa till ägaren, Gävle Stadshus AB, och de generella sparkraven därifrån. Därmed är vi tillbaka på ruta ett. Precis som vi påpekade i vårt första brev till Gävle Stadshus AB. Det man ger med ena handen tar man tillbaka med den andra, skriver Heinz Lehmler, Tomas Gavlén och Tomas Klövenäs i sin skriftliga kommentar.

INGEGERD SÖRGARD