Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle Energis öde avgörs?

GÄVLEPå tisdag nästa vecka tar kommunstyrelsen ställning till den ekonomiska handlingsplanen.Kommunledningskontoret och Gävle Stadshus AB har tagit fram ett förslag på hur problemen ska tacklas. Förmodligen får kommunalråd Mats Ågren, s, titta på förslaget under ordförandeberedningens möte i dag.

Kommunledningskontoret tar fram förslag hur Gävle ska få ekonomin att gå ihop.
- Det är ett extrainkallat kommunstyrelsesammanträde nästa vecka, så allting går lite snabbare.
- Men handlingarna brukar skickas ut minst tio dagar i förväg, säger ekonomichef Ingemar Westin.

Kommunens ekonomi
Frågan är hur kommunen ska få ekonomin att gå ihop. Fram till år 2004 har kommunen och de kommunala bolagen ett investeringsbehov på sammanlagt 3,3 miljarder kronor.
Men innan dessa investeringar kan finansieras måste kommunen hitta lösningen på ett annat problem. Holdingbolaget för de kommunala bolagen, Gävle Stadshus AB, har nämligen en ständigt växande skuld hos kommunen.
För närvarande uppgår lånet till drygt 800 miljoner kronor vilket innebär att bolagen tillsammans betalar en ränta på 40 miljoner kronor per år.

Gävle Energi säljs?
Lånet måste skrivas ner för att bolagskoncernen ska mäkta med den årliga kostnaden, men då går å andra sidan kommunen miste om stora ränteintäkter.
En väg ut ur det pressade läget är att sälja Gävle Energi. Gävle Stadshus AB skulle då bli av med skulden till kommunen som i sin tur skulle kunna betala av på sina externa lån.
Socialdemokraterna i fullmäktigegruppen har ställt sig positiva till försäljningsalternativet, men arbetarekommunen har sagt nej.
Om Mats Ågren inte vill trotsa sitt parti måste han gå med på andra lösningar.
Andra utförsäljningar, höjda skatter eller slopade satsningar är några av de medel som står till buds.
Vilken väg kommunledningskontoret och Gävle Stadshus AB förordar blir klart under denna vecka.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom