Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle får ingen mastfri zon

GÄVLENu har byggnads- och miljönämnden gett bygglov åt de fyra första 3G-masterna i Gävle.Totalt planerar operatörerna att sätta upp ett 60-tal master i Gävle.

Att skapa en mastfri zon i kommunen har vi ingen möjlighet till, säger byggnads- och miljönämnden samtidigt.
- Vi kan inte sätta egna regler. Vi måste rätta oss efter de gränsvärden som andra myndigheter fastställer. Vi är rätt tandlösa, säger Carina Blank, s, ordförande i byggnads- och miljönämnden i Gävle.

Strålningsfria zoner
Kravet på att skapa strålningsfria zoner, där människor som upplever att de får besvär av strålningen från basstationer och mobiler skulle kunna få en fristad, ställs i en motion från Bodil Ceballos, Ylva Bandmann, Roger Persson och Marta-Lena Carlsten i miljöpartiet.
Byggnads- och miljönämnden har i sitt svar på motionen utgått från lagstiftningen, som inte ger kommunen möjlighet att pröva masterna enligt miljöbalken.

Detaljplan
Däremot skulle kommunstyrelsen kunna beställa en detaljplan där man ritar in en strålningsfri zon, menar Carina Blank:
- Får jag önska fritt så vore det bra om kommunstyrelsen gav oss i uppdrag att leta efter ett avgränsat område där det redan i dag är låg strålning och utveckla det till en så strålningsfri miljö som möjligt. Men det skulle ställa krav på dem som bor där att till exempel avstå från mobiler, säger hon.
- Att bara besluta om en mastfri zon skulle ju inte innebära att den blir strålningsfri. Men jag tycker att man ska ta människors oro på allvar, även om forskarna är helt oeniga om hur farligt det är, säger hon.
De fyra master som nu fått bygglov ligger alla på landsbygden, i Överhärde, Gräsbäcken, Vi och Norra Åbyggeby. Några enskilda sakägare finns inte.
Svenska UMTS-nät (Tele2 och Telia) har sökt bygglov för ytterligare 16 master. Länsstyrelsen har varit kritisk till flera av de föreslagna lägena, men ingen bygglovsansökan har ännu dragits tillbaka. Dessutom räknar kommunen med att få in ansökningar om ytterligare 40 master från de andra operatörerna.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard