Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle får supermyndighet

Nu är det klart – Gävle får en ny stor statlig servicemyndighet. Verksamheten ska ta över delar av Skatteverkets personal och lokaler.

– Inom ett par år kan vi ha nyanställt upp emot ett 50-tal, säger Tomas Hallqvist på Skatteverket.

Gävle och Östersund får dela på den nya servicemyndigheten. Det beslutade regeringen i går.

Myndigheten – Statens servicecenter – ska sköta administration åt andra myndigheter i Sverige. Genom att centralisera exempelvis statlig lönehantering, fakturering och redovisning till Gävle och Östersund räknar regeringen med att spara nära 300 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 800 tjänster.

– Vi står inför stora pensionsavgångar som gör det möjligt för staten att bli effektivare, sa Charlotte Johansson Ahlström, utredningens huvudsekreterare, till GD i augusti.

Orsaken till att valet föll på Gävle är att Skatteverket redan har en avdelning där som sköter administration åt såväl Skatteverket som Lantmäteriet och Kronofogden. Avdelningens cirka 80 anställda sitter i Swedbankhuset.

Tanken är att de anställda ska erbjudas att gå över till den nya servicemyndigheten som ska öppna i samma lokaler den 1 juni 2012.

– Vi har utrymme att växa med cirka 50 personer i nuvarande lokaler, säger Tomas Hallqvist, chef på avdelningen.

Vad händer med de anställda som inte vill gå över?

– De har valet att stanna inom Skatteverket, säger han.

Tomas Hallqvist räknar med att servicemyndigheten kommer att behöva anställa uppemot ett 50-tal personer i Gävle inom två år.

Fram till och med 2015 kan det bli ytterligare ett 100-tal, beroende på hur många av statens drygt 130 myndigheter som ansluter sig. Anslutningen kommer att vara frivillig.

– Vi kommer att anställa successivt och även gå ut till bland annat högskolan och tala om vilken kompetens vi efterfrågar, säger Tomas Hallqvist.

Om privata företag kan utföra servicemyndighetens tjänster mer kostnadseffektivt ska tjänsterna upphandlas enligt regeringen. Men Tomas Hallqvist tror inte att det kommer att bli aktuellt i Gävle.

– För att kunna fortsätta leverera gäller det att ha konkurrenskraftiga priser. Vi har jämfört oss med privata företag i flera år och vet att vi är bäst i klassen. Så kommer vi att fortsätta jobba, säger han.

I Östersund kommer servicecentret att byggas upp med Försäkringskassan som bas. Skatteverkets verksamhet i Kvarnborgen i Gävle berörs inte.