Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle får svidande kritik

GÄVLEGävle kommun får mycket hård kritik från Handikappombudsmannen, HO.- Jag är allmänt kritisk till alla kommuner som inte följer lagen, men Gävle kommun bryter dessutom mot lagen om handikappombudsmannen, som är grunden för hela min verksamhet, säger handikappombudsmannen Lars Lööw.

- Gävle kommun får den hårdaste kritik jag kan formulera. Nästa steg skulle ha varit att lämna ärendet till JO, men riktigt så långt ville jag inte gå, säger han.
Bakgrunden är omvårdnadsnämndens beslut våren 2001 att med kort varsel flytta de utvecklingsstörda vuxna som bodde på Lötgårdens gruppbostad i Valbo till ett annat boende.
Fub i Gävle överklagade beslutet och anmälde samtidigt frågan till Handikappombudsmannen, som bevakar frågor som angår rättigheter för personer med funktionshinder.

Mycket kritisk
Efter den debatt som följde i media valde omvårdnadsnämnden att låta de boende på Lötgården bo kvar. Själva sakfrågan, om de psykiskt funktionshindrade hade rätt att bo kvar, prövas därför inte av HO.
Däremot är Handikappombudsmannen alltså mycket kritisk till att omvårdnadsnämnden inte svarar på brev.
Kritiken gäller två punkter. Dels har Fub i Gävle skrivit till kommunen men inte fått något svar. HO finner det "anmärkningsvärt".
Dels har kommunen inte lämnat något yttrande till HO över Fubs anmälan, trots påminnelser.
- HO kan konstatera att kommunen valt att inte efterkomma HO:s begäran om yttrande. Att kommunen har en sådan skyldighet framgår av lagen om Handikappombudsmannen. HO har därför starka skäl att rikta kritik mot kommunen i detta avseende, skriver HO i sitt beslut.
Vivi-Ann Sundqvist, s, ordförande i omvårdnadsnämnden, ställer sig frågande till HO-kritiken.
- Jag måste få kolla upp det här. Jag känner inte till att vi fått någon begäran om ett yttrande från handikappombudsmannen överhuvudtaget. Jag måste ta reda på var den kan ha hamnat, säger hon.
- Jag visste inte att Fub klagat till Handikappombudsmannen. När man överklagar gör man väl det till länsrätten? säger hon.
Lars Björklund, ordförande i Fub i Gävle, beklagar att HO inte tagit ställning i sakfrågan om de funktionshindrade hade rätt att bo kvar eller inte.
- Det är lite trist att vi inte får ett avgörande i den frågan, säger han.

"Nonchalant"
Att kommunen kritiseras för att inte ha svarat på brev och skrivit ett yttrande till HO, förvånar honom däremot inte.
- Det är konstigt att omvårdnadsnämnden inte svarar på brev. Jag vet ju från min tidigare roll som kommunalråd att det är väldigt viktigt, något som åligger kommunen enligt lagen. Och det behöver ju inte vara ett komplett svar, det räcker att man bekräftar att man fått brevet och talar om hur man tänker handlägga frågan, säger han.
- Men att nonchalera oss totalt och inte svara alls, det är fruktansvärt nonchalant.
I dag har Fub ingen kritik mot hur verksamheten vid Lötgårdens gruppboende fungerar. Kanske var det inte heller ett totalt dåligt förslag som kommunen hade när man ville flytta de boende, men det gick för fort, menar Lars Björklund:
- Att ha gruppboendet i anslutning till Daglig verksamhet kan vara värt att pröva. Men förslaget kom för snabbt, utan rimlig information till dem som var berörda. Det var väldigt opsykologiskt alltihop. Hade man låtit förslaget mogna fram hade det kanske ordnat sig utan allt detta rabalder, som inte var bra för någon, säger han.
- Det som var bra är att det ledde till att vi fick fler gruppbostäder, säger han.

INGEGERD SÖRGARD