Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle får utfärda mastersexamen

Fyra högskolor i Sverige får rätt att utfärda masterexamen inom fem områden.
En av skolorna är Högskolan i Gävle.
– Det är jätteglädjande och enligt planerna för vår strategi, säger rektor Maj-Britt Johansson

Fem högskolor ansökte om att få utfärda masterexamen inom sju områden. Efter att en grupp sakkunniga granskat ansökningarna har nu tillstånd getts till fyra av skolorna – däribland till Högskolan i Gävle.

För Högskolan i Gävle gäller rätten inom området energisystem. Skolan kan nu starta ett mastersprogram och själv examinera studenterna vid programmet.

Det nya mastersprogrammet blir tvåårigt och beräknas kunna börja höstterminen 2010.

Rektor Maj-Britt Johansson gläds förstås över Högskoleverkets beslut. Hon säger:

– Ämnet energisystem är en naturlig del av ”Byggd miljö”, som är en av skolans två forskningsprofiler. Ett nytt mastersprogram höjer kvaliteten i vårt utbildningsutbud och gör det mer attraktivt. Nästa mål är att kunna examinera på doktorsnivå. Master ligger snäppet under den nivån. Förhoppningen är att vi i framtiden kan bli ett universitet.

Högskolan i Gävle hade även lämnat in en ansökan om att få examensrätten i arbetshälsovetenskap.

Men fick avslag med motiveringen att skolan har brist på lärare i ämnena samhällsvetenskap och arbetsorganisation. Däremot anser Högskoleverket att det finns tillräckligt med lärare inom naturvetenskap, medicinsk vetenskap och miljöpsykologi.

– Vi ska sätta oss ner så fort som möjligt och diskutera fram en ny ansökan. Bristen på lärare var det enda Högskoleverket hade att anmärka på. I bästa fall kan vi skicka in en ansökan och få rätten redan till nästa höst. Då ska vi ha anställt de lärare som fattas, säger Maj-Britt Johansson.

Tre andra högskolor i Sverige får också rätt att utfärda mastersexamen i olika ämnen.

Högskolan i Borås får examensrätt inom informatik, Högskolan i Skövde inom systembiologi och Södertörns högskola får rätt till mastersexamen i områdena biovetenskap och historia.