Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle firar tryckfriheten med stor festival i Gasklockorna

Tryckfriheten firar 250 år och ska firas rejält i Gävle.

I dagarna tre väntar från och med torsdag en festival med namnet Xpress 2016 i Gasklockorna.

Journalisten Martin Schibbye, författaren Theodor Kallifatides och den kontroversiella graffitikonstnären Carolina Falkholt är bara några som besöker.

Firandet av tryckfrihetens 250-årsjubileum har redan smygstartat i Gästrikland under hösten, med temadag på Sätra litteraturfestival, Stadsbibliotekets Café Censur och föreläsningar av Ulrika Knutson om farliga böcker.

Men nu kulminerar firandet av det fria ordet med festivalen Xpress 2016, som uppmärksammar att 250 år har gått sedan Sverige som första land i världen införde tryckfrihet i lagen.

Under festivalens tre dagar väntar utställningar, konserter, föreläsningar och en teaterföreställning

”I Gävle tycker vi frågorna är så viktiga att vi prioriterar att skapa en hel kulturfestival på temat med ett brett program som kan locka många Gävlebor. Vi vill stärka yttrandefriheten och tryckfrihet som kan leda till nya relationer, samarbeten, erfarenheter och tankar”, skriver arrangören i en presentation av festivalen.

Festivalen invigs på torsdag med tal av landshövding Per Bill och kultur- och fritidsnämndens ordförande Martina Kyngäs. De följs av författaren Theodor Kallifatides som ska föreläsa om vad tryckfrihet innebär. Han är en av Sveriges mest välkända författare och har tidigare varit ordförande för Svenska PEN. Med sina erfarenheter från Grekland och flykten därifrån på 1960-talet har han egna erfarenheter av gränserna för tryck- och yttrandefrihet.

En annan som har dessa personliga erfarenheter är journalisten Martin Schibbye, som tillsammans med kollegan Johan Persson satt 438 i ett etiopiskt fängelse. Under lördagen föreläser han om det fria ordets betydelse för den som sitter fängslad. I dag är Martin Schibbye chefredaktör för Blank Spot Project som journalistiskt bevakar världens vita fläckar via medborgarfinansierad journalistik.

Läs mer: Dagermanpjäs spelas under Xpress

Carolina Falkholt är en av Sveriges mest uppmärksammade – och kontroversiella – konstnärer. Hennes väggmålning med vaginamotiv i en skola i Nyköping uppmärksammades för några år sedan i media. Under Xpress 2016 medverkar hon med en utställning där två videoverk om ”konst som skaver” samt en föreläsning under fredagen där hon berättar om egna upplevelser av att ha fått sin yttrandefrihet attackerad.

Namnet Stig Dagerman finns aldrig långt borta när ämnet är tryck- och yttrandefrihet, tack vare Dagermansällskapets idoga arbete. Dagermans ”Tusen år hos Gud” spelas under festivalen vid flera tillfällen av Kompani Giraff i en dramatisering av Stina Oscarson (se separat artikel).

Det blir även en rad filmvisningar på tema yttrandefrihet (se separat artikel med tips).

Xpress 2016 pågår 1-3/12 i Gasklockeområdet, Gävle. Se faktaruta för höjdpunkter ur programmet.

Höjdpunkter ur programmet

Torsdag 1/12

18.00 Invigning

19.00 Föreläsning av Theodor Kallifatides

20.00 ”Tusen år hos Gud”

Fredag 2/12

14.00 Föreläsning av Gävles fristadskonstnär Issa Touma

18.00 Föreläsning av Carolina Falkholt

20.00 Konsert med Silvana Imam

Lördag 3/12

15.00 Föreläsning av journalisten Martin Schibbye

19.00 X-press final med konsert