Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle först i landet med badhus

GÄVLESveriges första kombinerade kall- och varmbadhus låg i Gävle. Lokalhistorikern Jan G Ljungström har hittat uppgifter som visar att Grandbergska badhuset öppnades redan 1821 - elva år innan det första badhuset öppnas i Stockholm.

- Enligt Nationalencyklopedien är Lorentska badhuset i Stockholm den första offentliga badinrättningen. Det öppnade 1832. Men jag har hittat belägg för att gävlebon Henrik Jakob Grandberg fick tillstånd att starta en badinrättning i Gävle redan i maj 1821, berättar Jan G Ljungström.
Bara några veckor efter boken Slottshäktet som blev fängelsemuseum, som Jan G Ljungström skrivit tillsammans med Birger Lindroos, kom ut kan Jan G Ljungström presentera en ny bok om en del av Gävles historia.
I boken "Gävles badhus då och nu berättar han om de sex badinrättning som funnits i Gävle de senaste 200 åren.

Flytande bassäng
Det första var alltså Grandbergska badhuset, som låg vid Slottsträdgårdsgatan med en flytande bassäng mitt i ån. Badet erbjöd både kalla och varma bad, dusch, bassängbad, aromatiska och elektriska bad samt ångbad. När badhuset revs är oklart, men förmodligen var det redan på 1800-talet.
Gävles andra badhus, Najaden, klarade sig längre. Det öppnade 1843 och låg där Carl Milles musicerande genier står i dag i Stadsträdgården. I badhuset fanns tre bassänger i ån, karbad och ett kafé. Najaden revs 1956 men var då sedan länge bara ett kafé.

Kommunalt kallbadhus
Gävles första kommunala badhus låg vid Södra Skeppsbron och togs i bruk 1888. Det var ett kallbadhus med två bassänger i ån. där man bland annat drev simskola. Det stängdes på 1920-talet.
- Det var inte så konstigt. Bassängerna låg ju i Gavleån och där rann alla avlopp ut. Ån blev allt mer förorenad. Det kom avföring och allt möjligt med vattnet in i bassängerna, säger Jan G Ljungström.
1907 byggdes det första moderna badhuset i Gävle.
I Murénska badhuset, som låg där polishuset ligger i dag, fanns inte bara inomhusbassänger, utan också karbad, bastu och ångskåp, samt föregångaren till dagens gym. Badets storhetstid var på 1920-talet. Sedan började badfrekvensen dala.
- Dels fick många människor badkar hemma så att de inte behövde besöka badhus för att hålla sig rena, dels fick man en ny syn på baden, säger Jan G Ljungström.
Boken sträcker sig ända fram till dagens Fjärran höjder-bad och ges ut av Kultur- och fritid i Gävle.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se