Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle-Fredrik nådde toppen

GÄVLE
Gävlebon Fredrik Sträng blev förste svensk på Dhaulagiri. Men klättringen kostade på. Fredrik Sträng blev allvarligt sjuk och lyckades inte ta sig ner på egen hand.

Gefle Dagblad berättade om expeditionen i söndags. Då fanns fortfarande ingen rapport om hur det gått. Beskedet dröjde eftersom det tog flera dagar innan hela expeditionen var i säkerhet.

Många gav upp
Redan klättringen upp mot toppen blev mycket kämpig. Snö och iskalla hårda vindar gjorde att de andra svenskarna i expeditionen tvingades vända en efter en. Till sist återstår endast Sträng och sherpan Kami. Klockan 15:10 lokal tid den 20 maj står de på toppen. Sträng rapporterar till baslägret:
- Expeditionen har lyckats! Här uppe är det vackert, högt, kallt och jag är jävligt trött.
Nu börjar den verkliga dramatiken. En tysk klättrare faller 50 meter från toppen och drar med sig ytterligare en klättrare. De kanar 300 meter men överlever. En klättrare tappar en vante och sin isyxa. De blir fast på 7800 meters höjd. Sträng hjälper dem så gott han kan under fyra timmar. Klockan fyra på morgonen den 21 maj når Sträng camp 3. Han är då kraftigt nedkyld och helt utmattad.

Förfrusna
På morgonen kan Fredrik Sträng inte klättra själv. Ytterligare fyra-fem klättrare, tyskar, behöver hjälp med att firas ned. Den värst drabbade har förfrusit alla fingrar ända in till handflatan samt alla tår, näsan och ett öra. De förs till sjukhus med helikopter. Tre av dem tvingas amputera kroppsdelar.
Sträng behöver nu syrgas. Han läggs i en släde gjord av en sovsäck och liggunderlag och släpas mot 6280 meter. Där får han syrgas och kvicknar till.

Svår nedfärd
Det tar tio timmar att få Sträng ned till baslägret. Nedfärden blir svår på grund av sprickor i glaciären. Sträng har nu piggnat till och kan ta sig fram med hjälp av två personer och rep. Han och de övriga tar sig till baslägret. Fredrik Sträng börjar må bättre och kan äta, dricka, prata och skämta.
- Killarna tror att Fredrik har lunginflammation. Han fördes med helikopter från baslägret i lördags. De andra i expeditionen gick från Katmandu efter att ha städat upp efter sig, berättar Åke Wall, expeditionens kontaktman.
Han har haft kontakt med killarna via mejl under hela färden men efter att Fredrik Sträng nått toppen blev det tyst i flera dagar. Det blev en orolig tid för dem här hemma men expeditionen ville inte rapportera något innan de visste att alla var i säkerhet.
- Troligen kommer de hem till Sverige den andra juni. Kanske kommer Fredrik hem tidigare, säger en lättat och glad Åke Wall.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se