Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle gillar Jill – och kärleken är besvarad

I kväll uppträder Jill Johnson på Scandinavian Country Fair i Furuviksparken. Det är inte första gången hon kommer hit. Och antagligen inte den sista. För Jill trivs i Gävle, här har hon publikens kärlek.

– Mina konserter är alltid slutsålda i Gävle och jag har alltid haft en bra publik här. Men vad det beror på vet jag inte, det kan man aldrig riktigt veta, säger Jill.

Jill Johnson är inte bara en av Sveriges mest populära artister. Hon har de senaste åren också varit en av de mest produktiva. De senaste tio åren har hon inte släppt mindre än åtta studioalbum och tre samlingsskivor. Ett högt utgivningstempo som få artister kan eller ens vill matcha. Men för Jill har de frekventa besöken i inspelningsstudios inte varit några problem.

– Folk förväntar sig plattor från mig. Det har gått så snabbt att skriva låtar och spela in. De album jag skrivit låtar till själv har inte varit några problem sen jag blev småbarnsmamma. Då slits man mellan två världar och det ger upphov till mycket musik. Sen när man spelar in andras musik så tar det ju inte så mycket tid. Samlingsboxen förra året kändes som ett bokslut. Nu vill jag ta ett nytt avstamp och skapa mig en tydlig identitet som artist. Jag har känt mig mer som en underhållare tidigare men nu vill jag hellre framstå som en musiker, säger Jill.

Det nya avstampet börjar med ett nytt studioalbum som kommer i slutet av september. Återigen är det Liz Rose som agerar låtskrivarpartner till Jill på den nya plattan. Deras samarbete firar tio år men det är först nu som de skrivit en hel skiva tillsammans.

Både albumet och första singeln går under namnet ”Flirting with disaster” och har spelats in i Malmö och Borås där man haft gott om tid. Annat har det varit när Jill tidigare spelat in skivor i countryns Mekka; Nashville.

– Där var jag tvungen att spela in skivorna på bara 4-5 dagar. De räknade bara in låtarna och sen sjöng jag. Det har ju varit en dröm och en egotripp för mig själv att spela med dessa stor countrymusiker. Bara att få umgås med dem och att de kommer med idéer till låtarna är fantastiskt. Det är minne som jag alltid kommer ha kvar. Med budgeten gjorde att det blev så snabba inspelningar och jag tröttnade lite på det sättet att spela in. Jag kände mig klar med Nashville och det är skönt nu som mamma att slippa resa runt också, säger Jill.

Jill har sjungit country sedan väldigt ung ålder och även om hon brukar tituleras som Sveriges countrydrottning i vanliga fall så brukar hon uppfattas som väldigt bred i jämförelse med många andra artister på Scandinavian Country Fair. I Jills musik finns också inslag av blues och rock som blandas upp med countryinfluenserna.

– Det som är speciellt med countryn är de berättande texterna, tycker jag. Vissa påstår att att de är banala men jag tycker det är häftigt att man bejakar det vardagliga livet. Jag är ingen hästjazz-tjej men jag tycker countrymusiken har ett stort hjärta.

Hur kommer det sig att en sådan gammal musikstil som country fortsätter att hitta nya lyssnare än idag?

– Människor är ganska bra på att följa massan. Countryn hade en liten uppsving på 70-talet men sen blev det töntigt och blandades ihop med dansband. Men jag brukar säga att det finns en countryälskare i alla. Det är mycket begåvade musiker och den har en bred instrumentering. Går man inte på den mest banala countryn så är den rätt häftig. Men det finns ju så himla mycket också. Shania Twain kallades country i Europa när hon slog igenom men i Nasvhille kallas hon för pop.