Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle hamn bombad!

I filmen En Kvinna ombord från 1941 är Gävle hamn en av stjärnorna.

Annons

Då och då visar SVT filmen En kvinna ombord från 1941, en film där Gävle hamn är en av stjärnorna. Hamnen spelar rollen av en liten nordfransk stad som blir bombad i början av andra världskriget. Där ligger det svenska fartyget Ethel och under ett bombanfall smyger sig en kvinnlig fripassagerare ombord, med många förvecklingar som följd.

Filmen regisserades av Gunnar Skoglund. Han gjorde 14 långfilmer och ett hundratal kortfilmer men har annars främst gått till historien som speaker i journalfilmer. Hans ljusa stämma, Rösten eller Silverstämman kallad, utgör själva sinnebilden för 30-talets överhurtiga kommentatorstil.

Huvudrollerna i en Kvinna ombord spelas av de på sin tid stora stjärnorna Edvin Adolfsson och Karin Eklund. Även Sigge Fürst och Julia Cæsar har roller i filmen och tonsättaren Lars-Erik Larsson stod för originalmusiken.

Det är en både välgjord och spännande film som vållade viss debatt och rop på censur, detta på grund av några nakenscener.

Det som syns av hamnen i dramatiska scener är hamnmagasinen och de karaktäristiska kranarna, jag tror mig ha identifierat såväl ASEA-kranarna i inre hamnen som fyra mäktiga kranar i Fredriksskans. I några scener syns tornen på Staffanskyrkan och huset i början av Södra Fiskargatan som silhuetter i bakgrunden.

Filmen finns tyvärr inte på dvd och jag har den bara på ett gammalt videoband. Kvaliteten på inspelningen är ändå ovanligt god, filmen har restaurerats av Svenska Filminstitutet. Rättighetsfrågorna kring gamla filmer kan vara kluriga och så även i detta fall, där rättigheterna numera förvaltas av ett brittiskt bolag. Givetvis borde filmen göras tillgänglig och säljas på såväl länsmuseet som turistbyrån. Det är inte alla Sveriges hamnar och hamnkranar som varit filmstjärnor och blivit bombade, precis. Så låt oss sträcka på oss en aning. Och håll koll på tv-tablån, filmen kommer säkert igen.

Bland andra filmer som delvis spelats in i Gävle återfinns, förutom Bo Widerbergs Joe Hill (där flera gävlebor var statister), Mannekäng i rött från 1959 i regi av Arne Mattsson och Colin Nutleys Black Jack från 1990.

LÄS MER Om filmen i Svensk filmdatabas