Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle Handikappteater är tillbaka med "Fingerpullats Story" om sex, förtryck och makt

29 september är det premiär på Folkets Hus/Centralteatern i Gävle för Gävle Handikappteaters nya politiska fars "Fingerpullats Story". Det blir den längsta föreställningen teatergruppen gjort och den första där alla skådespelarna deltar i samma ensemble.

Det är redan många som hajat till av affischerna för Gävle Handikappteaters nya föreställning "Fingerpullats Story". Borde det inte heta "Fingerpullan"? Handlar det om sex? Precis de reaktionerna hade Ulrika Hörberg och hennes 20 skådespelare önskat sig. Ulrika Hörberg som skrivit manus och regisserat erkänner att sex-temat varit ett sätt att locka folk att komma och titta. Sex säljer ju som bekant. Men föreställningen innehåller så mycket mer, försäkrar hon och de 16 aktörer som är samlade högst upp i samma byggnad som Spegeln, där även Skottes ska repa ett tag till innan de byter lokal.

Fingerpullat är namnet på det gruppboende där pjäsen utspelar sig. I handlingen ingår att gruppboendet privatiseras av en riskkapitalist. Resultatet blir att kvaliteten försämras markant. Här tas ämnen som den handikappades relation med kommunen, kuratorn, föräldrarna och AME (arbetsmarknadsenheten där många av skådisarna har sin dagliga sysselsättning). Även sinsemellan: "handikappade är också dumma mot varandra" som huvudrollsinnehavaren Anna Widlund säger. En journalist från Uppdrag Granskning förekommer i pjäsen. Hon ska avslöja skandalen på Fingerpullat. Rasism, dubbelmoral och handikappades utsatta situation hör också till ämnena.

Just sex har GHK närmat sig tidigare, redan 2005 med "Såpa 1". I en beskrivning av pjäsen skriver Ulrika Hörberg:

"Men hallå!! Handikappade är också sexuella varelser. Inte översexuella eller asexuella som man trodde förr...Fortfarande är det inte helt självklart att prata om handikappade och sex".

Nelly, som är huvudperson i pjäsen och spelas av Anna Widlund får i pjäsen höra att hon inte kan ha sex med sin pojkvän Bosse - spelad av Björn Carlsson.

– Jag står på barrikaderna. Och har läst artikel 21 i FN-konventionen om handikappades yttrandefrihet, berättar Anna Widlund om sin karaktär.

– Moster får nuppa, men det får inte du, fyller Ulrika Hörberg i.

Gävle Handikappteater har funnits sedan 1979. Carola Nyman Börjesson har varit med längst: sedan 1984 och flera andra också sedan 80-talet. Den som varit med i 16 år kan alltså betraktas som "ny".

Det har varit en utmaning att sy ihop årets föreställning som är den första där hela ensemblen är med. Innan har de varit uppdelade i olika grupper. Förutom skådespeleri innehåller farsen också musik och dans. Det blir den längsta föreställningen gruppen gjort: minst två och en halv timma med paus.

Pjäsens handling om ett gruppboende som privatiseras andas en tydlig vänster-anda.

– Jag började på universitetet 1969 och du kan tänka dig vilka vindar som blåste då. Jag har alltid stått på de handikappades sida. Och inte tycker jag att en riskkapitalist ska köpa upp gruppboenden och tjäna pengar på dem som bor där, säger Ulrika Hörberg varpå alla skådisar stämmer in i att de håller med.

Skådespelarna berättar att det händer att de fått höjd hyra, men inget höjt bostadsbidrag. Anna Widlund har själv upplevelsen av att hennes boende Frösunda försämrats efter att det privatiserats.

– Kan de inte ta de från de rika i stället för oss fattiga? säger hon och Cecilia Ridderborg fyller i:

– Jag läste att piloter klagade på att de hade 70 000 kronor i månadslön och ville ha ännu mer.

Ulrika Hörberg har inga planer på att sluta trots att hon snart passerar pensionsåldern.

– När vi hör att hon börjar gagga, då skickar vi henne, säger Anna Widlund varpå alla skrattar.

Trots allvaret som föreställningen bottnar i är förhoppningen att den i första hand ska vara underhållande:

– Ibland viker vi oss nästan av skratt. Det här är det roligaste vi gjort, säger Mattias Södergren som spelar kapitalisten Greger.

...

"Fingerpullats Story"

Spelas på: Folkets Hus/Centralteatern, Gävle torsdag 29 september, 18.30 och söndag 2 oktober, 15.00.