Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle har fått nytt ölbryggeri och egen ölsort – här bryggs "Gävle Lager"

Jädraöl har flyttat sitt bryggeri från Jädraås till Näringen i Gävle. Nu har man dubbelt så stora lokaler och kan nästan tredubbla produktionen.
Som en hyllning till Gävle bryggs nu en helt ny ölsort: Gävle Lager

Annons

Flytten till Gävle pågår ännu för fullt. Allting är ännu inte på plats, men produktionen är redan i gång i de nya lokalerna på Näringen.

Det var 2011 som paret Lars och Eva Nordlund grundade mikrobryggeriet i en lada i Jädraås i Ockelbo kommun.

Läs även: Här ska det bryggas Jädraöl

– Vi kunde inte expandera i Jädraås, lokalerna var för små, därför flyttade vi till Gävle, säger Lars Nordlund.

Makarna Nordlund ser flera fördelar med att ha bryggeriet i Gävle i stället för Jädraås.

– Logistiken är mycket bättre. Här kan vi leverera ölet varje dag. I Jädraås skedde leveranserna en gång i veckan. Mycket av ölet säljs också i affärer och på restauranger i Gävle. Nu blir det mycket närmare för oss. Och det blir lättare för andra att ta sig hit för provningar.

Men paret ser även fördelar med de gamla lokalerna i Jädraås.

– Mysfaktorn var större där, läget och utsikten.

Från början fick de sälja sitt öl bara på de tre Systembolag som låg närmast bryggeriet. I dag finns Jädraöl på samtliga Systembolag i Gästrikland, på andra håll i landet och i dagligvarubutiker i hela Mellansverige.

– Bara i Stockholm säljs vårt öl i 116 matbutiker, säger Lars Nordlund.

De brygger också egna öl till hotell och restauranger.

När GD för ett par år sedan senast besökte bryggeriet i Jädraås hade de 15 olika ölsorter att erbjuda. Nu fokuserar de sig på ett mindre antal.

– Vi har fyra-fem grundsorter. Sedan ska vi ha en månadens öl varje månad. I maj blir det två månadens öl. Bland annat Gävle Lager som en hyllning till staden för att vi flyttat hit. Den kommer att säljas på Systembolagen i närheten.

Restprodukterna från ölet används bland annat som foder åt djur. I Jädraås hade de fjorton Linderödsgrisar som mumsade i sig restprodukterna.

– Vi blev tvungna att sälja grisarna när vi flyttade hit. Nu vet vi inte vad vi ska göra av restprodukterna, säger Eva Nordlund.

Läs även: Välkänt ölbryggeri expanderar – och flyttar till Gävle

Läs även: Så smakar Gävles eget öl