Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle har fått nytt ölbryggeri och egen ölsort – här bryggs "Gävle Lager"

Jädraöl har flyttat sitt bryggeri från Jädraås till Näringen i Gävle. Nu har man dubbelt så stora lokaler och kan nästan tredubbla produktionen.
Som en hyllning till Gävle bryggs nu en helt ny ölsort: Gävle Lager

Flytten till Gävle pågår ännu för fullt. Allting är ännu inte på plats, men produktionen är redan i gång i de nya lokalerna på Näringen.

Det var 2011 som paret Lars och Eva Nordlund grundade mikrobryggeriet i en lada i Jädraås i Ockelbo kommun.

Läs även: Här ska det bryggas Jädraöl

– Vi kunde inte expandera i Jädraås, lokalerna var för små, därför flyttade vi till Gävle, säger Lars Nordlund.

Makarna Nordlund ser flera fördelar med att ha bryggeriet i Gävle i stället för Jädraås.

– Logistiken är mycket bättre. Här kan vi leverera ölet varje dag. I Jädraås skedde leveranserna en gång i veckan. Mycket av ölet säljs också i affärer och på restauranger i Gävle. Nu blir det mycket närmare för oss. Och det blir lättare för andra att ta sig hit för provningar.

Men paret ser även fördelar med de gamla lokalerna i Jädraås.

– Mysfaktorn var större där, läget och utsikten.

Från början fick de sälja sitt öl bara på de tre Systembolag som låg närmast bryggeriet. I dag finns Jädraöl på samtliga Systembolag i Gästrikland, på andra håll i landet och i dagligvarubutiker i hela Mellansverige.

– Bara i Stockholm säljs vårt öl i 116 matbutiker, säger Lars Nordlund.

De brygger också egna öl till hotell och restauranger.

När GD för ett par år sedan senast besökte bryggeriet i Jädraås hade de 15 olika ölsorter att erbjuda. Nu fokuserar de sig på ett mindre antal.

– Vi har fyra-fem grundsorter. Sedan ska vi ha en månadens öl varje månad. I maj blir det två månadens öl. Bland annat Gävle Lager som en hyllning till staden för att vi flyttat hit. Den kommer att säljas på Systembolagen i närheten.

Restprodukterna från ölet används bland annat som foder åt djur. I Jädraås hade de fjorton Linderödsgrisar som mumsade i sig restprodukterna.

– Vi blev tvungna att sälja grisarna när vi flyttade hit. Nu vet vi inte vad vi ska göra av restprodukterna, säger Eva Nordlund.

Läs även: Välkänt ölbryggeri expanderar – och flyttar till Gävle

Läs även: Så smakar Gävles eget öl