Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle höjer dagisavgiften

GÄVLE
Barnomsorgsavgifterna höjs nästa år, men pengarna ska öronmärkas och användas till höjd kvalitet i förskolan.

Annons
Det beslutade barn- och ungdomsnämnden i Gävle på onsdagen, i full enighet.
Beslutet är en rekommendation till fullmäktige, som har det slutliga avgörandet.
Barnomsorgsavgiften fanns egentligen inte med som en beslutspunkt på dagordningen på onsdagen utan bara som diskussionspunkt. På förslag från den samlade oppositionen, v, mp, fp, kd och m, blev det dock beslut. Det var också oppositionen som formulerade den att-sats som säger att pengarna ska öronmärkas.
Höjningen innebär att föräldrar med barn i förskola eller skolbarnsomsorg från och med nästa år får betala avgift tolv månader om året i stället för elva månader som hittills. Avgiften per månad blir samma som tidigare, högst 1 140 kronor till förskola och högst 760 kronor till skolbarnsomsorg för det första barnet, lägre för barn nummer två och gratis för det tredje syskonet.
Höjningen beräknas ge kommunen cirka tre miljoner kronor om året i inkomstökning. Exakt hur stor ökningen blir är oklart, eftersom en del föräldrar förmodligen säger upp sina platser över sommaren på grund av avgiftshöjningen.
Genom att öronmärka pengarna kan barn- och ungdom inte räkna in de tre miljoner kronorna i sitt stora sparpaket. Pengarna ska i stället gå till minskning av barngrupperna, pedagogisk utveckling och åtgärder för att förbättra arbetsmiljön i övrigt, till exempel bullerdämpande åtgärder.
- Så vitt jag förstår betyder det här att vi måste höja skolpengen till förskolorna något redan i höst, så att de kan hålla ner gruppstorlekarna, kommenterade Jens Leidermark, s, beslutet.
INGEGERD SÖRGARD