Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle ingen Norrlandsport

Annons

Ack detta Norrland!

Åter begår Gävle kommun misstaget att tro att det är fördelaktigt att förknippas med begreppet ”Norrland”. Eller så har kommunen slentrianmässigt bara inte tänkt tillräckligt.

Den 28 mars inbjuder företaget Dinners vd samt Gävle kommuns turistchef Tove Elvelid Gävleföretagare till ett frukostmöte på Gävle bro. Kommunen och Dinners, som driver restaurangen på Gävle bro, vill återuppliva ursprungsidén med den iögonfallande vägkrogen; att vara en skyltplats för Gävle, en ”naturlig mötespunkt”.

Dinners och kommunen vill också kolla intresset för att bygga vidare på detta koncept, och har idéer om att skapa ett servicecentrum med olika restauranger, showrum, hotell och konferensrum för företag, myndigheter och kommunen.

Det är utmärkt.

Gävle Bro är det enda landmärke som staden har för alla E4-bilister. Inget annat av staden ser man från vägen. Så detta är helt rätt tänkt.

Utom på en punkt.

Man vill marknadsföra Gävle bro som ”Porten till Norrland”.

Det är kanske svårt att förstå som norrlänning, eller så vill man bara blunda inför faktum, men Norrland är inte ett positivt laddat ord (åtminstone inte för andra än norrlänningar själva).

Uppfattningen att Gävle ligger i Norrland sänker Gävles möjligheter att vara ett alternativ att bosätta sig i för folk med jobb i Uppsala eller Stockholm. Eller omvänt; det krymper arbetsmarknaden för Gävleföretag som inte hittar rätt kompetens på orten.

Ordet Norrland blockerar många Uppsalabor och stockholmare från att ens kolla hur geografiskt och restidsmässigt nära Gävle faktiskt ligger. Vi har snabbtåg som tar 1 timme och 24 minuter till Stockholm. Mellan Gävle och Uppsala finns en av Sveriges allra rakaste och snabbaste motorvägar..

Gävle måste förstå potentialen i att finnas med på kartan i Stockholms och Uppsalas grannskap.

Men som det är nu fungerar Dalälven som en mental ocean, där norra stranden är en vindpinad glaciär med renar, granar och isbjörnar som huttrar i midvintermörkret mellan nedlagda sågverk.

Fördomar?

Givetvis.

Men ska Gävle lägga skattepengar på fåfänga försök att bryta dessa? I stället för att marknadsföra staden som den faktiskt är: en attraktiv del av det område där det fungerar att arbetspendla till och från landets storstadsregion.

Det finns redan en ”porten till Norrland”. Den ligger, nota bene, precis utanför gästrikegränsen mot Hälsingland, strax söder om Kilafors. Fullt logiskt heter denna plats Norrlandsporten, med vägskylt och allt.

Platsen har förvisso inte mycket att skryta med sedan både slalombacken och stugbyn lades ned. Men det är ju inte Gävles problem.

Glöm Norrland. Låt Gävle bro vara Gävle bro.

David Nyström, GD