Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kan glömma Almagrundet

Efter många turer fram och tillbaka är det klart. Det blir inget fyrskepp i Gävle utan Almagrundet flyttar till Malmö.

– Det känns tragiskt. Vi har ingenting som påminner om Gävles storhetstid, säger Mats Wiberg.

Han är en av initiativtagarna till projektgruppen Almagrundets vänner som ville få hem fartyget till Gävle. De tycker att det är tråkigt att inte kommunen värderat det högre.

– De hade inte behövt lägga mycket pengar på henne. Hon är i gott skick och målad med färg för isbrytare. Elkostnader på ungefär 20 000 kronor om året är allt hon hade behövt kosta. Och hjälp att bogsera hit henne. Men kommunen ville inte satsa en krona.

Enligt Mats Wiberg har även de företagare som varit intresserade dragit sig ur.

– De säger att om inte kommunen satsar på att få hit henne så gör inte heller de det. I projektgruppen bestämde vi oss då för att det inte är någon idé.

Almagrundet byggdes av Brodins Skeppsvarf 1896 då Gävle var en viktig varvsstad. Hon har tjänstgjort längs kusten och nere i Öresund men de senaste åren har fartyget legat i Västerås.

Själv får Mats Wiberg fortsätta jobba med fyrskeppet. Redan i helgen ska han ner och förbereda för hennes ankomst till Malmö i juli. Där ska hon stoltsera utanför högskolan tillsammans med de andra k-märkta fartygen Bore och Örnen.

Malmö stad har varit aktiv i att få ner henne men Knuth Borg kommer inledningsvis fortsätta att äga henne.

– Tanken är att hon och de andra fartygen ska ingå i en stiftelse som ska sköta om dem för all framtid, säger Mats Wiberg.

GD har utan resultat sökt Lars-Göran Ståhl, ordförande för kultur- och fritisnämnden, för en kommentar.