Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kan mista landshövdingen

Falun utpekas som ny residensstad för en ny, sammanslagen länsstyrelse med Dalarna och Gävleborg. Barbro Holmberg tycker dock inte att Falun ska bli sätesort.

Det föreslår utredningen om den statliga regionala förvaltningen som just överlämnats till civilminister Stefan Attefall. Utredningen föreslår att antalet länsstyrelser bantas från dagens 21 till 11.  Detta skulle ske från och med 1 januari 2015.
Det skulle innebära att Gävleborg blir av med landshövdingen, vars uppgifter då tas över av landshövdingen i Falun.

Följande länsstyrelser föreslås att slås ihop: Jämtland och Västernorrland (sätesort Östersund), Dalarna och Gävleborg (Falun), Värmland och Örebro (Örebro), Stockholm och Gotland (Stockholm), Västra Götaland och Halland (Göteborg), Jönköping och Östergötland (Linköping), Kalmar och Kronoberg (Växjö), Skåne och Blekinge (Malmö).

Landshövdingen Barbro Holmberg, tycker att förslaget att slå ihop Gävleborgs och Dalarnas länsstyrelser är naturligt. Däremot håller hon inte med om förslaget att förlägga sätesorten till Falun.
– Jag tycker att Gävle vore mest naturligt inte minst av infrastrukturskäl. Jag tror också att vi har betydligt bättre möjligheter till kompetensförsörjning genom närheten till Uppsala och Stockholm, säger Barbro Holmberg, som håller med utredaren om att det i dag finns länsstyrelser som är för små.
– Länsstyrelserna är ju som ett regeringskansli på regional nivå. Vi hanterar alla frågor och då krävs en viss ärendemängd, så jag tror att det finns skäl för att få större enheter, säger hon.

gd.se
Tel. 026-15 96 12

TT